31 Μάρτιος 2019, 16:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2019, 16:29

Brexit: Η Μέι θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης

  • Brexit ώρα μηδέν – ΕΕ, ένας «γάμος» με μια μακρά ιστορία κρίσεων
    (Φωτ.: pixabay.com)

H βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά την επιλογή να επιδιώξει μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, αν το Κοινοβούλιο το υπερψηφίσει, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ. Το Κοινοβούλιο πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας για εναλλακτικές επιλογές στο Brexit.

Στον πρώτο γύρο η ιδέα της επιδίωξης μιας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ ήταν μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές, παρότι δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία.

Ερωτηθείς από την τηλεόραση του BBC αν η Μέι θα πρέπει να επιστρέψει στην ΕΕ και να διαπραγματευτεί για μια τελωνειακή ένωση, στην περίπτωση που την υπερψηφίσει το Κοινοβούλιο, ο Γκοκ απάντησε ότι θεωρεί πως θα πρέπει να το εξετάσει πολύ προσεκτικά.

«Αν το Κοινοβούλιο ψηφίσει μαζικά κατά της αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αλλά υπέρ ενός πιο ήπιου Brexit, τότε δεν θεωρώ ότι είναι εφικτό να πούμε ότι θα αγνοήσουμε την επιθυμία του Κοινοβουλίου και θα αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία». Ο Γκοκ είπε επίσης ότι η τρεις φορές απορριφθείσα συμφωνία της Μέι δεν είναι άκυρη, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι για τους βουλευτές.

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων των Εργατικών Έμιλυ Θόρνμπερι προέβη στην εκτίμηση ότι μπορεί να έρθει η ώρα που οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί θα καταθέσουν και νέα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Η κυβέρνηση της Μέι επέζησε μιας πρότασης μομφής τον Ιανουάριο, την επομένη που η συμφωνία της για το Brexit καταψηφίστηκε για πρώτη φορά. Από τότε έχει απορριφθεί άλλες δύο φορές.

Στην ερώτηση αν οι Εργατικοί θα καταθέσουν και νέα πρόταση μομφής, η Θόρνμπερι είπε στο Sky News: «Θα δούμε. Προφανώς φαίνεται ότι θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί να καταθέσουμε νέα πρόταση μομφής» και συμπλήρωσε ότι είναι πιθανόν η Βρετανία να επιδίωκε τον δρόμο της εξόδου από την ΕΕ αν οι Εργατικοί βρίσκονταν στην κυβέρνηση.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.