31 Μάρτιος 2019, 14:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2019, 14:43

Μικροί μαθητές στην Ιταλία τρώνε ψωμί με λάδι για κολατσιό

  • Μικροί μαθητές στην Ιταλία τρώνε ψωμί με λάδι για κολατσιό
    (Φωτ. αρχείου: explorersicily.com)

Στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό της ιταλικής πόλης Stella Cilento δεν υπάρχουν σνακ ή μπριός για κολατσιό στο σχολείο. Τα μικρά παιδιά έχουν ως δεκατιανό τους μια φέτα ψωμί με λάδι. Στην επιλογή αυτή κατέληξαν με απόφασή τους δάσκαλοι, γονείς και Αρχές της πόλης και μέχρι τώρα, στο λίγο διάστημα που υλοποιείται αυτή η πρωτοβουλία, κανείς δεν έχει... παραπονεθεί. Τα δε υλικά που χρησιμοποιούνται για το εναλλακτικό αυτό κολατσιό είναι τοπικά: από το αλεύρι που φτιάχνεται το ψωμί έως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται αποκλειστικά στα ελαιοτριβεία που υπάρχουν στην επαρχία του Σαλέρνο.

Αυτή η πρωτοβουλία δείχνει απλοϊκή. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινά, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική κουλτούρα και την παραγωγή προϊόντων. Οι πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας επισημαίνουν ότι η εκπαίδευση για τη διατροφή δεν πρέπει να μένει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Αντίθετα, είναι απαραίτητο να καθοδηγηθούν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία στο πώς θα ανακαλύψουν συστατικά και προϊόντα που σχετίζονται με καλές διατροφικές πρακτικές.

Εξάλλου, με την πάροδο των ετών, ο σύχρονος κόσμος απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ και η σωστή διατροφή τείνει να εκλείψει σε μεγάλο μέρος των τοπικών κοινωνιών. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε ξανά, ανακαλύπτοντας τη μεσογειακή διατροφή και την καλή διατροφή από νωρίς στο σχολείο, επισημαίνουν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δώσουν αποφασιστική ώθηση σε αυτή τη μεταστροφή.

  • Πηγή: portalebambini.it.