30 Μάρτιος 2019, 21:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2019, 21:39

O Ερντογάν προανήγγειλε και αρχιτεκτονικές αλλαγές στην Αγία Σοφία

  • O Ερντογάν προανήγγειλε και αρχιτεκτονικές αλλαγές στην Αγία Σοφία
    Εξωτερική άποψη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Αρχιτεκτονικές μετατροπές εντός της Αγίας Σοφίας στο μέλλον, προανήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να αποκτήσει «πνευματική ατμόσφαιρα» ο χώρος, αν και είπε πως αρχικά μετά τις εκλογές θα γίνει αλλαγή του ονόματος από μουσείο σε τζαμί και αργότερα θα δουν και το θέμα της προσευχής. Σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ΤRΤ, λίγο πριν από τις εκλογές της Κυριακής (31/3), ο Τούρκος πρόεδρος διερωτήθηκε εάν η Αγία Σοφία είναι μουσείο ή τζαμί, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα.

«Η Αγία Σοφία κέρδισε το καθεστώς του μουσείου πρόσφατα. Πρώτα πρέπει να αποδώσουμε στην Αγία Σοφία την πραγματική της ταυτότητα. Ποια είναι αυτή; Τζαμί. Αυτό πρέπει να το διευθετήσουμε. Μετά λένε ότι στο Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί) η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά επειδή η Αγία Σοφία βρίσκεται στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, μπαίνει κανείς με εισιτήριο. Εμείς είπαμε αυτό μπορεί να διευθετηθεί», δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως για να γίνει δωρεάν η είσοδος στην Αγία Σοφία πρέπει να γίνουν κάποιες «σοβαρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις» εντός του διαχρονικού συμβόλου της ορθόδοξης πίστης. «Σε αυτές τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αναφέρθηκα και για να είναι πιο άνετη η είσοδος πρέπει να γίνει έλεγχος του δαπέδου, και μαζί με τον έλεγχο του δαπέδου να γίνει βήμα που να προσδίδει την πραγματική πνευματική ατμόσφαιρα στο χώρο. Γι' αυτό και είπαμε ότι μετά τις εκλογές θα καθίσουμε να δουλέψουμε, να κάνουμε βήματα με βάση τον νόμο και να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Ο οδικός μας χάρτης και τα σχέδιά μας για το θέμα της προσευχής θα τα κάνουμε με βάση αυτό αργότερα. Πρώτα ο θεός θα προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία με αυτό τον τρόπο», ανέφερε.

  • Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ.