29 Μάρτιος 2019, 23:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2019, 21:31

Αποστολάκης: Η Ελλάδα προωθεί αμυντικές συνεργασίες για την ενίσχυση της σταθερότητας σε Βαλκάνια και Ανατ. Μεσόγειο

  • Επίσκεψη ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στις ΗΠΑ
    Ο Ευάγγελος Αποστολάκης στο βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ΕυάγγελοςΑποστολάκης, την Παρασκευή (29/3), συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου του ΟΗΕ «United Nations Peacekeeping Ministerial: Uniformed Capabilities, Performance and Protection», που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Στη Σύνοδο, η οποία αποσκοπούσε στην εξέταση της διαμόρφωσης ενός σταθερού πλαισίου υλοποίησης των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, αναφορικά με τις δυνατότητες και την απόδοση τους καθώς και στην προστασία αμάχων, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από πλειάδα κρατών-μελών του Οργανισμού (στην πλειονότητα τους υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών).

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ στις παρεμβάσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

  • Ο ΟΗΕ αποτελεί το θεμέλιο της ειρήνης και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο και η Ελλάδα, παραμένοντας προσηλωμένη στον Καταστατικό Χάρτη λειτουργίας του, συμμετέχει διαχρονικά στις ειρηνευτικές αποστολές που πραγματοποιεί. 
  • Την τρέχουσα περίοδο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις και δράσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, UN Interim Force in Lebanon και UN Support Mission in Libya. Παράλληλα, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) παρέχοντας εκπαιδεύσεις σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλουν σε δράσεις οικοδόμησης δυνατοτήτων.
  • Η ενεργή υποστήριξη περιφερειακών και τοπικών δρώντων στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, λόγω και της πολιτισμικής και πολιτικής συναντίληψης που παρουσιάζουν με τις κοινότητες στις οποίες πραγματοποιούνται οι εν λόγω επιχειρήσεις, δύναται να συμβάλλει θετικά στην εκπλήρωση της αποστολής τους. 


(Φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

  • Η Ελλάδα προωθεί διμερείς και πολυμερείς αμυντικές συνεργασίες στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα επίλυσης μακροχρόνιων διμερών διαφορών με χρήση ειρηνικών μέσων, με σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια. Στο σημείο αυτό, ο ΥΕΘΑ τόνισε το διαμεσολαβητικό ρόλο του ΟΗΕ στην ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας.
  • Η συνέχιση της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UN Peacekeeping Force in Cyprus-UNFICYP), στη βάση της υφιστάμενης εντολής του Οργανισμού, κρίνεται επιβεβλημένη καθώς συμβάλλει στην αποφυγή εντάσεων.