30 Μάρτιος 2019, 19:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2019, 19:32

Στο φως γυναικείο παπούτσι-κομψοτέχνημα από την αρχαία Ρώμη

  • Στο φως γυναικείο παπούτσι-κομψοτέχνημα από την αρχαία Ρώμη
    Το γυναικείο παπούτσι από την αρχαία Ρώμη (φωτ.: openculture.com)

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν τη φήμη των καλών μηχανικών, καθώς δημιούργησαν μεγάλα οδικά έργα ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των λεγεώνων στις τεράστιες εκτάσεις της αυτοκρατορίας. Φαίνεται όμως ότι ήταν επίσης και εξαιρετικοί σχεδιαστές μόδας. Εξάλλου, στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το παπούτσι θεωρήθηκε (και) σύμβολο κοινωνικής κατάστασης. Μια αρχαιολογική ανακάλυψη, που έγινε σε γερμανικό έδαφος, δείχνει ότι οι σημερινοί Ιταλοί σχεδιαστές παπουτσιών μεταφέρουν την πλούσια παράδοση της υποδηματοποιίας από τα αρχαία χρόνια.

Συγκεκριμένα, ένα εντυπωσιακό γυναικείο υπόδημα, ηλικίας 2.000 χρόνων, που εκτίθεται στο ρωμαϊκό κάστρο του Ζάαλμπουργκ, καταδεικνύει πόσο κομψές ήταν οι γυναίκες στην αρχαία Ρώμη. Το Ζάαλμπουργκ ήταν ρωμαϊκό οχυρό στην κορυφογραμμή του όρους Τάνους και αποτελούσε μέρος των ρωμαϊκών οχυρώσεων. Ήταν πολύ μεγάλο, και εκεί ζούσαν περίπου 2.000 άνθρωποι στην περίοδο της ακμής του (μαζί με τον πληθυσμό του χωριού που το περιτριγύριζε). Κατασκευάστηκε το 90 μ.Χ. και παρέμεινε «ενεργό» ως το 260 μ.Χ. Το 2005, το Ζάαλμπουργκ εντάχθηκε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και στους χώρους του δημιουργήθηκε ένα μουσείο, στο οποίο εκτίθεται το περίτεχνο γυναικείο παπούτσι, το οποίο ανακαλύφθηκε σε πηγάδι.


(Φωτ.: Saalburg Museum)

Στην αρχαία Ρώμη, τα γυναικεία παπούτσια ήταν διακοσμημένα με κεντήματα, μοτίβα και συχνά με δαντέλα, δείχνοντας έτσι τον πλούτο και την κοινωνική κατάσταση της γυναίκας που τα φόρεσε. Το γεγονός ότι αυτό το αρχαίο αντικείμενο βρέθηκε στη Γερμανία, και είχε κάποτε φορεθεί στα πέρατα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δείχνει ότι η υψηλή τέχνη της υποδηματοποιίας είχε εξασκηθεί σχεδόν παντού. Επιπλέον, δείχνει ότι οι δημιουργίες των σημερινών σχεδιαστών παπουτσιών δεν απέχουν και τόσο πολύ από το ύφος των μακρινών προγόνων τους.