3 Απρίλιος 2019, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2019, 17:45

Οι αδερφοί Τσαχουρίδη κάνουν τον Μίκη Ευξείνιο, σε μια μοναδική συναυλία

  • Οι αδερφοί Τσαχουρίδη κάνουν τον Μίκη Ευξείνιο, σε μια μοναδική συναυλία
    (Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)

Μίκης ο διαχρονικός, Μίκης ο επίκαιρος, Μίκης ο συγκινητικός. Σήμερα συμπληρώνονται 53 χρόνια από την ημέρα που ο κύκλος τραγουδιών Ρωμιοσύνη του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συναυλία στο θέατρο «Διάνα» της Αθήνας, έπειτα από διαδήλωση της ΕΔΑ κατά των αμερικανικών βάσεων. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια από αυτές τις ευτυχείς συμπτώσεις, καθώς σε λίγες ημέρες η μεγάλη ποιητική σύνθεση του Γιάννη Ρίτσου που μελοποιήθηκε από τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη θα «μπλέξει» με το ποντιακό μοιρολόι «’Πάρθεν η Ρωμανία», ενώ τα «Δακρυσμένα μάτια» θα οδηγήσουν «Στα περιβόλια».

Υπεύθυνοι είναι οι αδελφοί Τσαχουρίδη, ο Ματθαίος και ο Κωνσταντίνος, οι οποίοι την Παρασκευή θα παρουσιάσουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης τον «Μίκη τον Ευξείνιο».

Πρόκειται για μια μουσική σύμπραξη που γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα (η συναυλία δόθηκε στην αίθουσα του «Παρνασσού»), μιας και με όχημα τη φωνή και την ποντιακή λύρα χαράσσεται μια έθνικ μουσική διαδρομή πάνω σε μια επιλεγμένη ανθολογία τραγουδιών που οι δύο καλλιτέχνες έχουν προσεκτικά μελετήσει και δουλέψει από κοινού με τον συνθέτη. Το ραντεβού της Θεσσαλονίκης είναι την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Πριν από την παράσταση «Μίκης, ο Ευξείνιος» που φιλοδοξεί να γίνει μια απρόσμενη μουσική γεφύρωση της Ανατολής και της Δύσης, ο Ματθαίος και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης συνομίλησαν με το pontos-news.gr για την εκτελεστική προσέγγιση που κάνουν πάνω στη συνθετική σκέψη του Θεοδωράκη. «Η μουσική του Μίκη έχει σημαδέψει κάθε ελληνική ψυχή. Από την πρώτη κιόλας πρόβα μας νιώσαμε μαζί με την εξαιρετική ομάδα μουσικών συγκίνηση και υπερηφάνεια. Ο Μίκης δεν είναι εύκολος συνθέτης και είναι πρόκληση για κάθε μουσικό να εκτελέσει τα έργα του. Έχουμε μάθει πολλά παίζοντας Μίκη», δηλώνει ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.


Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης δίνει μια ποντιακή λύρα στον Μίκη Θεοδωράκη (φωτ.: αρχείο αδερφών Τσαχουρίδη)

Φιλοδοξία των δύο μουσικών, που τονίζουν ότι είναι σαφώς πιο έτοιμοι για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης στην οποία θα πλαισιώνονται και από χορωδία 80 ατόμων, είναι αυτή η αξιόλογη μουσική παραγωγή να ταξιδέψει και εκτός Ελλάδας. Στην ερώτηση γιατί επέλεξαν τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης απαντά: «Έχουμε συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες. Ο καθένας έχει την προσωπικότητά του και την ιδιαιτερότητά του στις συνθέσεις του. Κάποιες φορές, όμως, είναι αυτό που λέμε “ήρθε η ώρα” να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Η γνωριμία μας με τον Μίκη στο σπίτι του κάτω από την Ακρόπολη θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας. Στην εξάωρη αυτή συνάντησή μας επιλέξαμε μαζί το ρεπερτόριο της παράστασης».

Κ. Τσαχουρίδης: Η επιθυμία μας να προσεγγίσουμε μέρος του ρεπερτορίου και των συνθέσεων του Μίκη με την ποντιακή λύρα, σε συνδυασμό με τη διαφορετική ενορχηστρωτική μας άποψη, ήταν κάτι που άρεσε και στον ίδιο.

Σε εκείνη τη συνάντηση στο σπίτι του μουσικοσυνθέτη, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, τα δύο ποντιακής καταγωγής αδέρφια του χάρισαν μια ποντιακή λύρα. «Γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την ιστορία των παππούδων μας. Έχει πολλά αγαπημένα ποντιακά τραγούδια, διότι για τις συνθέσεις του έχει αντλήσει πολλά θέματα από την ελληνική μουσική παράδοση», αναφέρει ο Πόντιος λυράρης.

Στην παράσταση «Μίκης, ο Ευξείνιος» συμμετέχει και ένα σπάνιο μουσικό όργανο, το κεμεντζέλο (παίζει ο Χρήστος Καλιοντζίδης), το οποίο είναι μια μεγάλων διαστάσεων ποντιακή λύρα που ακούγεται σαν βιολοντσέλο. «Κάθε σύνθεση του Μίκη έχει κάτι ξεχωριστό να μας πει. Έχουμε αγαπήσει όλο το ρεπερτόριο της συναυλίας μας. Θα πρέπει να σας πούμε, βέβαια, ότι αυτό που ξεχωρίζει είναι και η αισθητική της μουσικής όταν αυτή εκτελείται από όργανα παραδοσιακά όπως η ποντιακή λύρα, το κανονάκι, το ακορντεόν», σημειώνει ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.


Στιγμιότυπο από τις πρόβες για τη συναυλία του 2018

Αυτή δεν είναι η μοναδική απρόσμενη μουσική συνάντηση για τα δύο αδέρφια από τη Βέροια που έχουν ως αφετηρία την παραδοσιακή ποντιακή μουσική. Αίσθηση προκάλεσε και η πρόσφατη σύμπραξη με τη Μαρινέλλα σε νυχτερινά μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. «Έχοντας ως κύρια μέσα έκφρασης την ποντιακή λύρα και την ανθρώπινη φωνή που εκτελούν συνθέσεις ενός επιλεγμένου ρεπερτορίου (από όπερα μέχρι ποντιακά), προσπαθούμε να αναδείξουμε τις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες των δύο αυτών “μέσων”, καθώς επίσης να πετύχουμε και μια “συνέχεια” αναζήτησης της δικής μας ηχητικής ταυτότητας», σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, και συμπληρώνει: «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εδώ και αρκετά χρόνια να κερδίζουμε μέσω των παραστάσεών μας ένα πιο διευρυμένο κοινό. Η κυρία Μαρινέλλα αγκάλιασε αυτή μας την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή που μας είδε ζωντανά επί σκηνής».


Ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης με στον Μίκη Θεοδωράκη (φωτ.: αρχείο αδερφών Τσαχουρίδη)

Απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι ίσως χάνουν την ποντιακή τους ταυτότητα οι αδερφοί Τσαχουρίδη επισημαίνουν ότι αυτή εκφράζεται μέσω της λύρας όταν εκτελεί αυστηρά ποντιακή μουσική και αντλεί το ρεπορτόριό της από την ποντιακή μουσική παράδοση. «Αυτό το ρεπερτόριο αποτελεί αφενός ένα μέρος των παραστάσεων μας, αφετέρου ο μουσικός πειραματισμός δεν σχετίζεται με την ποντιακή ταυτότητα μέσα στην οποία ναι μεν γεννηθήκαμε και ζούμε. Από την άλλη αντλούμε στοιχεία για τη δική μας προσωπική μουσική αναζήτηση και πειραματισμό», εξηγεί ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, ενώ ο Κωνσταντίνος υποστηρίζει ότι οι απρόσμενες μουσικές συναντήσεις θα συνεχιστούν όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή σκηνή. «Αυτό που πάντα τονίζουμε είναι ότι η μουσική ακούγεται καλύτερα με τα μάτια κλειστά, μακριά από κλισέ, φοβίες και καθωσπρεπισμούς. Επομένως τα καλύτερα και τα πιο απρόσμενα έρχονται», αναφέρει.

Τέλος, αναλαμβάνοντας μια… δέσμευση για το μέλλον υπόσχονται συνεργασίες χωρίς κανέναν περιορισμό, μόνο με το μουσικό τους ένστικτο.

  • «Μίκης, ο Ευξείνιος» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1) την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 21:30.
  • Τιμές εισιτηρίων: 40-30-25-20-15 ευρώ | 20-15-10 ευρώ για παιδιά, φοιτητές, ΑμεΑ και κατόχους κάρτας ανεργίας.
  • Προπώληση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εκδοτήρια πλατείας Αριστοτέλους, Public, ticketservices.gr.
  • Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στον φιλανθρωπικό σύλλογο «Ο Φάρος του Κόσμου».
  • Χορηγός επικοινωνίας: pontos-news.gr.
Εκδηλωσεις