24 Φεβρουάριος 2014, 17:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:31

«Συμπόσιο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄» για τον σφαγέα των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη

  • «Συμπόσιο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄» για τον σφαγέα των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη

Συμπόσιο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ για τον σφαγέα των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη

Οργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη “Συμπόσιο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ ο 2ος”. Μιλώντας στο συμπόσιο ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τουρκικής Ιστορίας (ΤΤΚ) καθηγητής Δρ. Μετίν Χιουλαγκιού είπε πως "Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τις μέρες μας πρέπει να καταλάβουμε τον Αμπντούλ Χαμίτ".

Ο Χιουλαγκιού μιλώντας στα εγκαίνια του συμποσίου "Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ ο 2ος" που οργάνωσε στην Θεσσαλονίκη το Ιδρύμα Τουρκικής Ιστορίας, είπε -σύμφωνα με τα tourkikanea.gr- πως η περίοδος του Αμπντούλ Χαμίτ διαφυλάσσει ακόμη την επικαιρότητα της, καθώς σημερινά θέματα όπως το αρμενικό άρχισαν εκείνη την περίοδο και ακόμη συνεχίζονται.

Ο Χιουλαγκιού που μίλησε αφού πρώτα είχε επισκεφτεί το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ και άλλα ιστορικά σημεία στην Θεσσαλονίκη, είπε στην ομιλία του πώς οργάνωσαν το συμπόσιο ώστε στρεφόμενοι στο παρελθόν να το δούμε για ποιό λόγο άρχισαν τα γεγονότα, να δούμε την διακυβέρνηση του Αμπντούλ Χαμίτ, τα σφάλματα και τις καλές πλευρές της, μακρά από την πολιτική, μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

 Ο Χιουλαγκιού όταν ρωτήθηκε γιατί διάλεξαν τη Θεσσαλονίκη είπε:

"Η Θεσσαλονίκη ως χώρος αποτελεί ένα ξεχωριστό μέρος με σημασία. Η Θεσσαλονίκη είναι ένα μέρος που έχει αφήσει τα ίχνη του στην τουρκική ιστορία. Είτε από πολιτική είτε από άλλη σκοπιά είναι μια πόλη με ξεχωριστή σημασία. Εντέλει αποτελεί ένα μέρος που μοιράστηκαν δύο Τούρκοι ηγέτες, ο Μουσταφά Κεμάλ και ο Αμπντούλ Χαμίτ. Εδώ είναι τα μέρη όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Μουσταφά Κεμάλ. Είναι το μέρος όπου εξορίστηκε ο Αμπντούλ Χαμίτ. Δηλαδή εδώ βρέθηκε ο ένας που ως άνθρωπος της πολιτικής κατά την τελευταία περίοδο της αυτοκρατορίας προσπαθούσε να την υπερασπιστεί, ενώ ο άλλος βρέθηκε για να χτίσει μετά από την αυτοκρατορία ένα νέο κράτος, την δημοκρατία. Εμείς λοιπόν ως ΤΤΚ θελήσαμε να βρεθούμε στο χώρο αυτό των δύο σημαντικών προσωπικοτήτων. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τις μέρες μας πρέπει να καταλάβουμε τον Αμπντούλ Χαμίτ".

Πηγή: tourkikanea.gr

Διαβάστε ακόμα:

Διαμαρτυρία των Αρμενίων για συνέδριο αφιερωμένο στο σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ Β΄ στη Θεσσαλονίκη