28 Μάρτιος 2019, 18:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2019, 16:48

Ποια πλαστικά μιας χρήσης απαγορεύονται στην ΕΕ από το 2021

  • WWF: Ο μέσος άνθρωπος καταπίνει κάθε εβδομάδα 5 γραμμάρια πλαστικό
    (Φωτ.: pixabay.com)

Παρελθόν από την καθημερινότητα των Ευρωπαίων θα αποτελέσουν από το 2021 αρκετά πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης. Χθες το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ένα νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει τη χρήση τους λόγω του αργού ρυθμού αποσύνθεσής τους, ενώ ο νόμος περιλαμβάνει και την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Υπέρ ψήφισαν 560 ευρωβουλευτές, έναντι 35 που ψήφισαν κατά και 28 που απείχαν από τη διαδικασία.

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος θέτει ως στόχο τη συλλογή του 90% των πλαστικών μπουκαλιών έως το 2029.

Έτσι, σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια θα απαγορευτούν τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης, τα πλαστικά πιάτα μιας χρήσης, τα καλαμάκια, οι μπατονέτες με πλαστικά μέρη, οι πλαστικές βάσεις μπαλονιών, τα οξοδιασπώμενα πλαστικά και οι συσκευασίες για φαγητό και ποτό από φελιζόλ.

Στα κράτη-μέλη μέχρι το 2025 θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πλαστικά μπουκάλια από ανακυκλωμένο υλικό κατά 25%, ενώ μέχρι το 2030 το ποσοστό αυτό θα πρέπει να ανέλθει στο 30%. Επιπλέον, η νέα νομοθεσία επιβάλλει την επισήμανση των επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον η ρίψη στους δρόμους τσιγάρων με πλαστικό φίλτρο, πλαστικών ποτηριών και προϊόντων γυναικείας και ατομικής υγιεινής.

Υπολογίζεται ότι ο εξοβελισμός των πλαστικών μιας χρήσης από την καθημερινότητα των Ευρωπαίων μέχρι το 2030 θα μειώσει την περιβαλλοντική ζημία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 22 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα που καλύπτονται από τη νέα νομοθεσία αποτελούν το 70% των θαλάσσιων απορριμμάτων – εξαιτίας του αργού ρυθμού αποσύνθεσης τα πλαστικά υπολείμματα εντοπίζονται σε θηλαστικά, ψάρια και οστρακοειδή.