29 Μάρτιος 2019, 08:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2019, 08:27

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης προτείνει: «Βιταμίνη για την αυτογνωσία»

  • Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης προτείνει: «Βιταμίνη για την αυτογνωσία»
    (Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Σας καλούμε να συμμετάσχουμε σε μια γοητευτική περιπέτεια αναζήτησης του γενεαλογικού μας ίχνους. Με ένα απλό τεστ DNA και τη βοήθεια της myheritage.de εντοπίζουμε τις διαδρομές των προγόνων μας από το μακρινό παρελθόν μέχρι σήμερα, ανακαλύπτουμε την πραγματική συντεθειμένη εθνική μας ταυτότητα και κουβεντιάζουμε (προαιρετικά) τα αποτελέσματα σε διεπιστημονική ημερίδα που σκοπεύει να συγκαλέσει ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης στις αρχές του 2020 (λεπτομέρειες... προσεχώς).

Πώς το κάνουμε, με ποιον τρόπο λαμβάνουμε μέρος;

Καταρχάς μαθαίνουμε τι εστί η παγκόσμια πλατφόρμα MyHeritage επισκεπτόμενοι τους σχετικούς ιστότοπους. Υπάρχει και η ελληνική εκδοχή, με πλούσιο αναλυτικό περιεχόμενο, όπως και η γερμανική (myheritage.gr, myheritage.de).

Αγοράζουμε από την παρακαταθήκη του ΣΠΝ το kit λήψης δείγματος DNA, και με πολύ απλή και ανώδυνη διαδικασία συλλέγουμε και αποστέλλουμε προσωπικά-ανώνυμα το δείγμα μας στα εργαστήρια της MyHeritage στο Χιούστον του Τέξας.

Έναν μήνα αργότερα μας έρχονται τα αποτελέσματα προσωπικά και ανώνυμα πάντοτε, στη διεύθυνση που υποδείξαμε στην ηλεκτρονική μας αίτηση συμμετοχής. Σε αυτά, με αναλυτικό τρόπο, θα μας εξηγηθεί η γονοτυπική μας καταγωγή και διασπορά, με κατανοητές λεπτομέρειες και περιγραφές.

Κατόπιν, και μόνο αν το επιθυμούμε, δηλώνουμε συμμετοχή στην ευρεία συζήτηση των αποτελεσμάτων, σε διεπιστημονική ημερίδα ανοιχτού διαλόγου, που όπως είπαμε θα διοργανώσει ο ΣΠΝ με όποιον ακόμη φορέα θελήσει να συνεργαστεί και εφόσον οι συμμετοχές το επιτρέψουν. Εννοείται πως επιδίωξή μας είναι να λάβουν μέρος στο τεστ MyHeritage όχι μόνο Έλληνες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος, ανεξαρτήτως υπηκοότητας.

Σκοπός αυτής τής... όσο να ’ναι διαφορετικής πρόσκλησης, είναι η πρόκληση ενός αυτογνωσιακού προβληματισμού και διαλόγου με τους στρατευμένους δογματισμούς της σχολικής εκπαίδευσης και τις εθνοϊδεοληψίες μας, όπως και η ακύρωση των φοβικών φυλετικών στερεοτύπων που προάγουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία στις κοινωνίες μας.

Από την άλλη βέβαια πλευρά, η ανακάλυψη του γενεαλογικού μας δένδρου και ο εντοπισμός των συγγενικών μας DNA ίσως να αποτελέσει έναν συναρπαστικό προσωπικό γνωσιολογικό προορισμό.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα αναθεωρηθεί ο τρόπος που βλέπουμε τον «άλλον».
► Σε κάθε περίπτωση, θα αναδειχτεί η υποχρέωση στην ατέρμονη κατάκτηση γνώσεων και παιδείας.
► Σε κάθε περίπτωση, ο γόνιμος αιφνιδιασμός των αποτελεσμάτων θα γίνει φίλος και συνοδός ζωής.
► Σε κάθε περίπτωση, η νεολαία που θα παρακολουθήσει και θα ενημερωθεί για το projekt μας, θα διαισθανθεί πως «εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό».

  • Το kit κοστίζει την τρέχουσα τιμή της ιστοσελίδας myheritage.de, χωρίς τα έξοδα αποστολής, και πληρώνεται στην παραλαβή/αποστολή του σε συνεννόηση με τον ΣΠ Νυρεμβέργης.
  • Η διεπιστημονική ημερίδα θα αφορά εισηγήσεις εθνολόγων, κοινωνιολόγων, ιστορικών κτλ., με θέματα όπως οι διαφορές κράτους-έθνους, οι εθνικές ιστοριογραφίες κ.ά. Θα ακολουθήσει συζήτηση, πολλή συζήτηση όπως είπαμε, στην οποία μπορούν να λάβουν μέρος και όσοι έχουν ήδη συμμετάσχει με πρωτοβουλία τους παλαιότερα στο MyHeritage.
  • Δηλώσεις συμμετοχής: στο Facebook γκρουπάκι του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης SYLLOGOS PONTION NYREMBERGIS EFXEINOS PONTOS και στο e-mail digenisaek@yahoo.de.

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης «Cardinal Bessario»