31 Μάρτιος 2019, 23:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2019, 23:25

Κυκλαδίτικα και μικρασιατικά ακούσματα από το Σύνδεσμο Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες»

  • Κυκλαδίτικα και μικρασιατικά ακούσματα από το Σύνδεσμο Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες»
    (Φωτ.: Σύνδεσμος Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες»)

Μια μεγάλη μουσική γέφυρα των Κυκλάδων με την Ανατολή, και βάλσαμο στην ψυχή των Μικρασιατών, θα είναι ο νέος δίσκος με τίτλο Μικρασιάτικα του Αιγαίου – Συλλογή 1 που ετοιμάζεται με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες» (υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλανδρίου), και αναμένεται να κυκλοφορήσει λίγο πριν από το Πάσχα. Στο CD συμμετέχει ο γνωστός βιολάτορας Νίκος Οικονομίδης, ο οποίος ασχολείται συστηματικά με την καταγραφή παραδοσιακών κομματιών. «Η ιδέα προέκυψε από το Σύνδεσμο Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών "Ρίζες" με αφορμή τα εκατό χρόνια παρουσίας του μικρασιατικού ελληνισμού στο Χαλάνδρι» ανέφερε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του συλλόγου, Νικόλαος Καραμπουρνιώτης.

Στο εσωτερικό του δίσκου θα υπάρχουν σχολιασμοί και στοιχεία από κορυφαίους λαογράφους, καθηγητές και συγγραφείς, ρίχνοντας φως στο πώς η μουσική του κύριου κορμού της Ελλάδας συνδέεται με την Ανατολή.

«Ο Ν. Καραμπουρνιώτης μάς ενέπνευσε όλους για το δίσκο αυτόν. Ήταν για εκείνον και το σύλλογο όνειρο ζωής. Κατά τη διάρκεια των επαφών μας με έκανε να βιώσω τον πόνο που ακόμα νιώθει η τρίτη γενιά των Μικρασιατών που ξεριζώθηκαν από τα πάτρια εδάφη. Συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν επαφές με την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Τους λείπει η Ιθάκη τους», τονίζει στο pontos-news.gr ο Νίκος Οικονομίδης, ο οποίος έγραψε κάποια κομμάτια του δίσκου αλλά και ενορχήστρωσε όλη τη συλλογή.


Κ. Σπανού και Ν. Οικονομίδης

Το CD θα αποτελείται από τραγούδια που έφεραν οι πρόσφυγες στα κυκλαδίτικα νησιά (Κύθνος, Πάρος, Νάξος), αλλά και νέα τραγούδια που μιλούν για τον καημό της αλησμόνητης πατρίδας. Πρόκειται για έναν δίσκο «διαφορετικό από τους άλλους, με αγάπη και μεράκι στην αλησμόνητη πατρίδα. Οι σωστοί στίχοι από ανθρώπους των Συνοικισμών σε συνδυασμό με τη μοναδική μουσική επένδυση του γνωστού μας βιολάτορα» είπε στο pontos-news.gr ο Ν. Καραμπουρνιώτης. Σύμφωνα με τον Ν. Οικονομίδη θα εμπεριέχεται και ένα κομμάτι του ίδιου που θα συνδέει τη Νάξο με τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. «Το τραγούδι αναφέρει την αληθινή ιστορία ενός 92χρονου Ναξιώτη, ο οποίος έχει φυτέψει μια κληματαριά στο Φιλώτι της Νάξου από τα Βουρλά, η οποία καρποφορεί ακόμα» εκμυστηρεύτηκε στο pontos-news.gr ο βιολάτορας.

Αντίτυπα θα διατίθενται δωρεάν από το Δήμο Χαλανδρίου σε σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τον αποκτήσουν και μέσω του site του Ν. Οικονομίδη (oikonomidis.gr). Ο δίσκος θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση του σωματείου, η ημερομηνία και ο τόπος διεξαγωγής της οποίας θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα από το pontos-news.gr.

Συμμετέχουν οι τραγουδίστριες Κυριακή Σπανού και Κατερίνα Παπαδοπούλου, καθώς και άλλοι πολλοί καλλιτέχνες.

Ελένη Κάλλη