28 Μάρτιος 2019, 11:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2019, 11:38

Κύπρος: Ταυτοποιήθηκαν τα οστά του υποστράτηγου Χρίστου Φώτη από την Άσσια

  • Κύπρος: Ταυτοποιήθηκαν τα οστά του υποστράτηγου Χρίστου Φώτη από την Άσσια
    (Φωτ.: assia.org.cy)

Ταυτοποιήθηκαν τα οστά τού πλέον υψηλόβαθμου αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς που έπεσε κατά την εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974, του υποστράτηγου Χρίστου Φώτη από την Άσσια. Ο υποστράτηγος έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα στο χωριό Καζιβερά, όπου ήταν επικεφαλής λόχου εφέδρων του Πεζικού και τότε έφερε το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Έπεσε ενώ η αποστολή έφθανε στο τέλος της, μάλλον από πυρά ακροβολιστή.

Η κηδεία του θα τελεστεί με στρατιωτικές τιμές στο Σάββατο 11 Μαΐου, στις 11:00, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, ενώ η ταφή των οστών θα γίνει στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Ο Χρίστος Φώτης εντοπίστηκε στο νέο κοιμητήριο Μόρφου μαζί με άλλους στρατιωτικούς στο πλαίσιο των εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Το 2016 πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή κατά την οποία ο τότε υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης απένειμε μετά θάνατο στον υποστράτηγο το ανώτατο παράσημο ανδρείας της Δημοκρατίας. Επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς μετονομάστηκε σε στρατόπεδο «Χρίστου Φώτη».


Ο υποστράτηγος Χρίστος Φώτης (φωτ.: assia.org.cy)