24 Φεβρουάριος 2014, 11:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:31

Φιλικός αγώνας παλαιμάχων Σούρμενα - ΑΕΚ για τις αλησμόνητες Πατρίδες

  • Φιλικός αγώνας παλαιμάχων Σούρμενα - ΑΕΚ για τις αλησμόνητες Πατρίδες

Φιλικός αγώνας παλαιμάχων Σούρμενα - ΑΕΚ  για τις αλησμόνητες Πατρίδες

ΑΕΚ και Σούρμενα, σημαίνει εκτός των άλλων και προσφυγιά...Και αυτό είναι ένα από τα κυρίαρχα σημεία που θα αναδειχθεί στο σημερινό (24/2/2014) σπουδαίο φιλικό παιχνίδι, που θα δώσουν στις 6μμ στο γήπεδο Ελληνικού, οι ομάδες βετεράνων των δύο συλλόγων...

Μια από τις ομάδες, που έχει κοινές ρίζες καταγωγής με την ΑΕΚ, είναι ο Αθλητικός Σύλλογος Σουρμώνων. Μάλιστα οι «κοκκινόμαυροι» των Νοτιανατολικών περιοχών της Αττικής, είναι ίσως από τα πιο παλιά και ιστορικότητα σωματεία της χώρας. Και τούτο, γιατί ο Α.Σ Σούρμώνων, Ιδρύθηκε το 1939, όταν ακόμη τα Σούρμενα, ως περιοχή, δεν είχαν οριοθετηθεί με τη σημερινή τους μορφή. Και οι ιδρυτές του Αθλητικού Συλλόγου Σουρμένων, ήταν Μικρασιατικής καταγωγής και Πρόσφυγες. Όπως ακριβώς ήταν και η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, υποχρεώθηκαν να αφήσουν την ομώνυμη παράλια πόλη του Πόντου στη βορειοανατολική Τουρκία και εγκαταστάθηκαν στην βόρεια πλευρά του νυν Δήμου Ελληνικού-που την χωρίζει η Λεωφόρο Βουλιαγμένης-και ονόμασαν την περιοχή Σούρμενα, επειδή προέρχονταν από την ομώνυμη περιοχή του Πόντου.

Και στο σωματείο τους έδωσαν ως σήμα τον δικέφαλο αετό-όπως δηλαδή και η ΑΕΚ- με την διαφορά, ότι τα χρώματα ήταν το κόκκινο και το μαύρο, για να συμβολίζουν τον πόνο από το ξεριζωμό, αλλά και το αίμα που είχε χυθεί.

Τους παλαίμαχους λοιπόν αυτού του ιστορικού σωματείου, που στο παρελθόν έχει αγωνιστεί οκτώ χρόνια στην Δ' Εθνική, ενώ έχει κερδίσει ένα Κύπελλο Ερασιτεχνών (το 1997, όταν επικράτησε του Άρη Πετρούπολης, ενώ ακόμη μια φορά το 2001 ήταν φιναλίστ αλλά ηττήθηκε 3-2 από το Χαϊδάρι ), θα αντιμετωπίσουν σήμερα οι αντίστιχοι της ΑΕΚ.

«Επιθυμούσαμε από καιρό να έλθουμε σε επαφή με την ΑΕΚ, αφού έχουμε κοινές ρίζες. Και τώρα που δημιουργήσαμε ομάδα παλαιμάχων, ήταν μια καλή ευκαιρία, για να κάνουμε ένα αγώνα γιορτή. Άλλωστε, μας δένουν πολλά με ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην ομάδα βετεράνων της ΑΕΚ. Κατ' αρχήν ο Κοσμάς Πεσιρίδης, πριν τον πάρει η γειτονική σε εμάς ως περιοχή Αργυρούπολη και η ομάδα της, είχε υπογράψει σε εμάς. Και δελτίο του είχε κάνει ο πατέρας μου, που ήταν παράγοντας την ομάδας μας την δεκαετία του 1960. Και ακόμη ο Γιώργος Καραφέσκος, υπήρξε προπονητής στον Α.Σ. Σουρμένων από το 1986 μέχρι το 1988 όταν αγωνιζόμασταν στην Α΄ Αθηνών. Θεωρήσαμε λοιπόν χρέος μας, να παίξουμε με την ΑΕΚ και όταν το προτείναμε στον κύριο Καραφέσκο, η πρόσκλησή μας εισακούστηκε», μας λέει ο προπονητής της ομάδας των Σουρμένων Θανάσης Καράγιωργας

Σούρμενα και ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών Σουρμένων Γιώργος Τουρκίσας επεσήμανε για το σημερινό παιχνίδι: «Είναι μεγάλη τιμή για την περιοχή μας, ότι θα έλθουν στα Σούρμενα τόσοι μεγάλοι άσοι του παρελθόντος, τους οποίους ως μικρά παιδιά είχαμε λατρέψει για την αγωνιστική τους προσφορά. Η ΑΕΚ, είναι αν όχι η ιστορικότερη, από τις ιστορικότερες ομάδες στην χώρα. Και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός, ότι τώρα που δημιουργήσαμε ομάδα παλαιμάχων ο Σύνδεσμος βετεράνων της, αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας, για να δώσουμε ένα παιχνίδι. Και ελπίζουμε αυτός ο αγώνας, να είναι η απαρχή μια συνεργασίας με την ΑΕΚ και τους βετεράνους της, που φιλοδοξούμε να τους καλέσουμε ξανά στις εκδηλώσεις που κάνει ο Δήμος μας στις γιορτές που οργανώνει την Κυριακή του Θωμά, όταν και ελπίζουμε να διοργανώσουμε ένα τουρνουά με ομάδες παλαιμάχων που έχουν ρίζες από τη Μικρά Ασία». Να σημειωθεί, ότι ο παρθενικός αγώνας των βετεράνων Σουρμένων δόθηκε πέρσι την Κυριακή του Θωμά με τον Πανιώνιο και σήμερα θα είναι η δεύτερη φορά, που οι παλαίμαχοι του Α.Σ. δίνουν αγώνα. Ακόμη, ότι ο κ Τουρκίσας, είχε δύο φορές στην ποδοσφαιρική του καριέρα προπονητή τον Γιώργο Καραφέσκο. Την πρώτη την περίοδοι 1979-80 στην Αργυρούπολη, όταν η ομάδα διεκδικούσε άνοδο στην Β Εθνική και την δεύτερη στον Α.Σ. Σουρμένων την περίοδο 1986-87.

Με τους βετεράνων των Σουρμένων, που έχουν πρόεδρο τον κ. Τριαντάφυλλο Κοκκινίδη, μεταξύ άλλων θα αγωνιστούν οι Βενιαμίν, που στο παρελθόν όπως και ο Αντώνης Πλατινάκης είχε αγωνιστεί στον Απόλλωνα Αθηνών, αλλά και ο Μανωλιάδης, που έχει παίξει στον Πανιώνιο, Και ακόμη οι Τριαντάφυλλος Κοκκινασίδης, Σταύρος και Δημήτρης Τουρκίσας, Λάκης Παπαχριστοδούλου, Τάκης Καριώτης, αλλά και ο αντιδήμαρχος Ελληνικού και πρώην πρέοδρος του Α.Σ Σουρμέων Βασίλης Βάσσιος, τον οποίο η διοίκηση των παλαιμάχων ευχαριστεί, γιατί τους έφτιαξε τις φανέλες.

Η αποστολή των παλαιμάχων της ΑΕΚ, θα πάει στα Σούρμενα, με πολλά αστέρια. Κατ αρχήν εκτός από τον Γιώργο Καραφέσκο, που θα τιμηθεί σήμερα, όπως και ο Στέλιος Κωνσταντινίδης, οι προπονητές Μιχάλης Σιμιγαδαλας και Χρήστος Αντωνόπουλος έχουν καλέσει μεταξύ άλλων τους: Σ. Σεραφείδη, Μ. Παπαϊωάνου, Κ. Νεστορίδη, Χρ. Αρδίζογλου, Α. Τόσκα, Π. Νικολάου, Κ. Πεσιρίδη, Σ, Καλεντέρογλου, Σ. Σοφιανίτη, Ι. Μουσούρη, Μ. Παπαδόπουλο, Τ. Καραγκιοζοπουλο, Σ. Πορφύρη, Λ. Γεωργιάδη, Γ. Βλαντή, Μ. Πυθαρούλη, Δ. Ζήση, Θ. Λαγινά. Παρόντες αναμένεται να είναι και τα μάλη της διοίκησης Α. Καρακίδης, Ν. Σεβαστόπουλος, ο Άρης Τσαχουρίδης με τον Σταμάτη Βουδούρη και φυσικά το επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Κώστας Μάρκου.

Πηγή: aek365.com