27 Μάρτιος 2019, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2019, 23:36

Brexit: Εγκρίθηκε η πρόταση για μετάθεση της ημερομηνίας

  • Brexit: Εγκρίθηκε η πρόταση για μετάθεση της ημερομηνίας
    (Φωτ.: ΕΡΑ / Stephanie Lecocq)

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την πρόταση για αλλαγή της ημερομηνίας του Brexit από τις 23:00 της 29ης Μαρτίου στις 22:00 της 22ας Μαΐου ή αν όχι τότε στις 22:00 της 12ης Απριλίου. Η τροπολογία εγκρίθηκε με ψήφους 441 υπέρ έναντι 105 κατά. Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά της εάν περάσει από το Κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης, που έχει ήδη καταψηφιστεί δύο φορές, κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους «αντάρτες» του Συντηρητικού Κόμματος να τη στηρίξουν.

Μιλώντας στην Επιτροπή 1922 των Συντηρητικών, η Μέι είπε ότι θα παραιτηθεί, ώστε ένας νέος ηγέτης να αναλάβει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.

«Γνωρίζω ότι υπάρχει επιθυμία (εντός του κόμματος) για μια νέα προσέγγιση -και ηγεσία- στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Και δεν θα σταθώ εμπόδιο», τόνισε. Η ανακοίνωση της Μέι είναι η τελευταία δραματική τροπή που παίρνει η κρίση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προς το παρόν παραμένει αβέβαιο το πώς και πότε θα αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ. Πολλοί αντάρτες Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουν τη Συμφωνία μόνο εφόσον η Μέι διαβεβαίωνε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία.

Η πρωθυπουργός είχε ήδη υποσχεθεί ότι θα υπέβαλε την παραίτησή της πριν από τις επόμενες εκλογές, που υπό κανονικές συνθήκες θα διεξαχθούν το 2022. Όμως, συμφώνησε να φύγει νωρίτερα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να περάσει η Συμφωνία πριν από τις 12 Απριλίου. «Είμαι προετοιμασμένη να αφήσω αυτή τη δουλειά νωρίτερα από ό,τι σκόπευα, ώστε να κάνω το σωστό για τη χώρα και το κόμμα μας», είπε στους βουλευτές, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της. «Ζητώ από όλους σε αυτήν την αίθουσα να στηρίξουν τη συμφωνία για να ολοκληρώσουμε το ιστορικό καθήκον μας [...] και να αποχωρήσουμε από την ΕΕ με μια ομαλή έξοδο», πρόσθεσε.

Μετά τις 22 Μαΐου η μάχη για τη διαδοχή
Η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος που θα διαδεχτεί την Τερέζα Μέι θα ξεκινήσει μετά τις 22 Μαΐου, εφόσον υπερψηφιστεί προηγουμένως η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού. Σε ανακοίνωση προς τους Συντηρητικούς βουλευτές, το γραφείο της Μέι ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου ηγέτη θα καθοριστεί από το κόμμα και ότι εκείνη θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να αναδειχθεί ο διάδοχός της.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, περίπου 40 βουλευτές έχουν πλέον αλλάξει στάση και σκοπεύουν να στηρίξουν τη Συμφωνία, όμως άλλοι τόσοι παραμένουν αναποφάσιστοι. Η εφημερίδα αναφέρει ότι μεταξύ αυτών που έχουν αλλάξει άποψη και θα δώσουν θετική ψήφο είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.