27 Μάρτιος 2019, 20:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2019, 19:25

Τραμπ: Η Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Βενεζουέλα

  • ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί με κυρώσεις τις εταιρείες κατασκευής του Nord Stream 2
    Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ. αρχείου: EPA / Michael Reynolds)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Βενεζουέλα και προειδοποίησε πως «όλες οι επιλογές» είναι ανοικτές για να συμβεί αυτό. «Η Ρωσία πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, όπου συναντήθηκε με τη Φαμπιάνα Ροσάλες, σύζυγο του Χουάν Γκουαϊδό. Το Σάββατο δύο αεροπλάνα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν έξω από το Καράκας μεταφέροντας σχεδόν 100 Ρώσους στρατιωτικούς.

Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει πως στους στρατιωτικούς περιλαμβάνονται στελέχη των ειδικών δυνάμεων και της κυβερνοασφάλειας.

Ερωτηθείς πώς θα κάνει τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ο Τραμπ απάντησε: «Θα δούμε. Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές». Ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς συναντήθηκαν με τη Ροσάλες για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον σύζυγό της, ο οποίος επικαλέστηκε το σύνταγμα για να αναλάβει τον Ιανουάριο την προσωρινή προεδρία, λέγοντας πως η επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο δεν ήταν νόμιμη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η άφιξη των ρωσικών στρατιωτικών αεροπλάνων ήταν μια ανεπιθύμητη πρόκληση», δήλωσε ο Πενς στους δημοσιογράφους. «Καλούμε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει κάθε υποστήριξη του καθεστώτος Μαδούρο και να συμπαραταχθεί με τον Χουάν Γκουαϊδό και με έθνη από τη μια μέχρι την άλλη άκρη αυτού του ημισφαιρίου και σε όλον τον κόσμο, μέχρι να αποκατασταθεί η ελευθερία», δήλωσε ο Πενς.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ.