27 Μάρτιος 2019, 19:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2019, 17:35

ΕΦΕΤ: Διευκρινίσεις για κατάσχεση ακατάλληλων οστρακοειδών

  • ΕΦΕΤ: Διευκρινίσεις για κατάσχεση ακατάλληλων οστρακοειδών
    (Φωτ. αρχείου)

Διευκρινίσεις για την παράνομη διακίνηση 2.239 κιλών οστρακοειδών του είδους «Αχιβάδα» στο Δέλτα του Έβρου, τα οποία κατασχέθηκαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για οστρακοειδή άγνωστης προέλευσης, άγνωστου τόπου και χρόνου αλίευσης, χωρίς επισημάνσεις και χωρίς τα απαιτούμενα εμπορικά έγγραφα διακίνησης, τα οποία μεταφέρονταν με ακατάλληλα οχήματα, χωρίς τήρηση ψυκτικής αλυσίδας και συνθηκών υγιεινής, που χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Λόγω της περιόδου της αυξημένης ζήτησης των οστρακοειδών, λίγο πριν το Πάσχα, ο ΕΦΕΤ υπογραμμίζει την πιθανότητα επανάληψης παρόμοιων παράνομων διακινήσεων ποσοτήτων άγνωστης προέλευσης οστρακοειδών.

Για τον λόγο αυτόν, εφιστά την προσοχή αρμοδίων υπηρεσιών, επιχειρήσεων και του καταναλωτικού κοινού. Επειδή τα όστρακα είναι ευαλλοίωτα και μεγάλης επικινδυνότητας, αν δεν προέρχονται από επιτρεπόμενες ζώνες αλίευσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή τόσο στη λιανική πώληση-ιχθυοπωλεία, στη μαζική εστίαση, όσο και στον έλεγχο των κέντρο αποστολής και καθαρισμού οστρακοειδών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στα ιχθυοπωλεία, προς αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών από ελλιπείς ενδείξεις πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επισημάνσεις τόσο των αποψυγμένων αλιευμάτων (γαρίδες, σουπιές, καλαμάρια κτλ), όσο και των λοιπών αλιευμάτων. Προσοχή: Να μην αντικαθίσταται η αρχική συσκευασία τους με άλλη συσκευασία, με σκοπό την απόκρυψη των επισημάνσεων, με αποτέλεσμα την πλάνη των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως την επισήμανση των αλιευμάτων, δηλαδή να αναγράφεται εάν τα αλιεύματα είναι αποψυγμένα, η περιοχή αλίευσης ή εκτροφής, η μέθοδος παραγωγής (αλίευση ή υδατοκαλλιέργεια), η εμπορική και επιστημονική ονομασία του είδους, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.