27 Μάρτιος 2019, 11:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2019, 11:35

Επιμένει ο Ερντογάν: Τζαμί η Αγια-Σοφιά μετά τις εκλογές

  • Επιμένει ο Ερντογάν: Τζαμί η Αγια-Σοφιά μετά τις εκλογές
    Στιγμιότυπο από την προεκλογική ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τραπεζούντα

Νέες αναφορές στην Αγια-Σοφιά με προεκλογική δέσμευση ότι το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θα μετατραπεί σε τζαμί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στην Τραπεζούντα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας αυτό που έκανε ήταν να επαναλάβει την πρόθεσή του να καταργήσει το «μουσείο» αμέσως μετά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ερντογάν: Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγια-Σοφιά δωρεάν. Και τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο «μουσείο».

Μιλώντας την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο TGRT Haber ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει την πρόθεσή του ο… τίτλος του μνημείου να γίνει «Τέμενος Αγιας-Σοφιάς» και οι τουρίστες να μπαίνουν χωρίς να πληρώνουν είσοδο, όπως συμβαίνει στα τεμένη Σουλταναχμέτ, Σουλεϊνάνιγιε και Φατίχ. «Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου. Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, χθες από την Τραπεζούντα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο όνομα της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πάλι. Μάλιστα επιχείρησε να καταργήσει και το Ιστανμπούλ (το οποίο αποτελεί παραφθορά του ελληνικού «Εις την Πόλιν»), λέγοντας ότι το όνομα είναι «Ισλάμ μπολ», που σημαίνει άφθονο Ισλάμ! Ανάλογο μήνυμα για την Κωνσταντινούπολη είχε στείλει και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής ομιλίας του από τα Δαρδανέλια, όταν είχε κάνει την προκλητική δήλωση για τους προγόνους που έφυγαν σε φέρετρα.

«Κόκκινο» από την UNESCO στα σχέδια του προέδρου
Απαντώντας στις εξαγγελίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος του μνημείου συνιστά προσβολή όχι μόνο για το αίσθημα των χριστιανών, αλλά και απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Από τη μεριά της πάντως η UNESCO είναι κατηγορηματική: Πηγές του Οργανισμού που μίλησαν στο Sputnik ξεκαθάρισαν ότι για οποιαδήποτε αλλαγή σε χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς απαιτείται έγκριση της αρμόδιας επιτροπής. «Όταν ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή [σ.σ. της UNESCO]», είναι η χαρακτηριστική δήλωση.