26 Μάρτιος 2019, 16:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάρτιος 2019, 16:02

Το Ευρωκοινοβούλιο λέει «ναι» στην κατάργηση αλλαγής της ώρας

  • Το Ευρωκοινοβούλιο λέει «ναι» στην κατάργηση αλλαγής της ώρας
    (Φωτ.: EPA / Sebastien Nogier)

Ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου τα ρολόγια στην Ελλάδα θα πάνε μία ώρα μπροστά, επιστρέφοντας στη θερινή ώρα – αυτή θα είναι η προτελευταία φορά που κάποιες χώρες-μέλη της ΕΕ θα αλλάξουν ώρα. Σήμερα, δύο χρόνια μετά την κατάθεση της αρχικής πρότασης, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της αλλαγής με ψήφους 410 υπέρ έναντι 192 κατά.

Τα κράτη-μέλη έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 να αποφασίσουν ποια ώρα θέλουν να κρατήσουν. Η πρακτική αλλαγής της ώρας θα τερματιστεί την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021.

Στις αρχές του μήνα η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε επίσης το πράσινο φως για την κατάργηση αυτής της πρακτικής, το ίδιο και η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού. Τον τελευταίο λόγο, ωστόσο, τον έχουν τα ίδια τα κράτη-μέλη.

Την πρώτη φορά που τα ρολόγια άλλαξαν στην Ευρώπη ήταν κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου στη Γερμανία. Μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο η αλλαγή καταργήθηκε. Το 1980 εισήχθη εκ νέου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο.

Η Ρωσία δεν αλλάζει ώρα το καλοκαίρι, καθώς η χώρα έχει έντεκα διαφορετικές ζώνες ώρας. Από την άλλη πλευρά, η τεχνητά εισαγόμενη καλοκαιρινή περίοδος ήταν τόσο ελκυστική για την Τουρκία που πέρσι αποφάσισε να διατηρήσει και τον χειμώνα τη θερινή ώρα.