26 Μάρτιος 2019, 09:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάρτιος 2019, 10:04

Έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες: Πότε θα ανακοινωθούν, πού αλλάζουν

  • Έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες: Πότε θα ανακοινωθούν, πού αλλάζουν
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Στα… συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται οι αναπροσαρμοσμένες λίστες με τις αντικειμενικές αξίες, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φτάσει στα συμβολαιογραφικά γραφεία και τις οποίες επικαλείται ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού για το iefimerida. Όπως επισημαίνεται, το πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις εξαρτάται από την ημερομηνία των εκλογών: εάν οι εθνικές κάλπες στηθούν τον Οκτώβριο τότε οι νέες Τιμές Ζώνης θα ανακοινωθούν μετά τις αναμετρήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή. Ωστόσο, εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν πιο νωρίς τότε θεωρείται βέβαιο ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι νέες αντικειμενικές θα επηρεάσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Κάτι τέτοιο, λέει το ρεπορτάζ, επιτρέπει στην κυβέρνηση να είναι πιο «ευέλικτη» με τις μειώσεις φόρου που έχουν ήδη ψηφιστεί και αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με πολύ χαμηλές αξίες.

Ο σχεδιασμός, πάντως, του υπουργείου στην Αττική φαίνεται να είναι παρόμοιος με πέρσι, δηλαδή να γίνει τεχνητή συγκράτηση των Τιμών Ζώνης, ή ακόμα και μειώσεις αξιών, παρά το γεγονός ότι στις αποκαλούμενες λαϊκές συνοικίες η ψαλίδα ανάμεσα στις εμπορικές και αντικειμενικές αξίες είναι μεγάλη. Το βασικό επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου, κόντρα στις εισηγήσεις των εκτιμητών, είναι ότι σε αυτές τις περιοχές η κίνηση παραμένει παγωμένη.

Έτσι, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, τα βάρη θα σηκώσουν και πάλι οι «μεσαίες» περιοχές, όπως έγινε και το 2018. Βέβαια, η στρέβλωση που έχει δημιουργήσει το Airbnb είναι ξεκάθαρη μιας και υπάρχει έκρηξη των εμπορικών τιμών σε περιοχές και ζώνες: στο Κουκάκι, για παράδειγμα, οι μετρήσεις της Re/max το 2017 έδιναν 900-1.650 ευρώ/τ.μ. για κατοικίες παλαιότερες της πενταετίας, αλλά μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές πέταξαν στα 1.400-2.150 ευρώ/τ.μ.

Αυξημένο, όμως, είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον (και κατά συνέπεια και οι τιμές) σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπως στην Αγία Παρασκευή, στον Χολαργό, στη Νέα Ερυθραία και στα Βριλήσσια, κάτι που διευκολύνει τους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών που αναζητά τα ισοδύναμα για τη συγκράτηση ή μείωση των αντικειμενικών αξιών στις «λαϊκές» περιοχές.

Δείτε τη λίστα με τις τιμές πώλησης των κατοικιών τον Ιανουάριο του 2018 στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις:


(Πηγή: iefimerida)