26 Μάρτιος 2019, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάρτιος 2019, 09:26

Βρετανία: Στο Κοινοβούλιο ο έλεγχος της διαδικασίας για το Brexit

  • Βρετανία: Στο Κοινοβούλιο ο έλεγχος της διαδικασίας για το Brexit
    Η Τερέζα Μέι στο Κοινοβούλιο (φωτ.: EPA / Jessica Taylor)

Μια σημαντική τροπολογία που θεωρητικά δίνει το δικαίωμα στους βουλευτές να αναλάβουν τον έλεγχο από την κυβέρνηση για τη διαδικασία του Brexit και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στην πρόταση της κυβέρνησης για την αποχώρηση από την ΕΕ, εγκρίθηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων. Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας (με 329 ψήφους υπέρ και 302 κατά) που κατέθεσε ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτουιν, η οποία επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να αναλάβει τον έλεγχο της ατζέντας και να διεξάγει την Τετάρτη μια σειρά από ενδεικτικές ψηφοφορίες.

Μέσα από αυτές, οι βουλευτές θα αναζητήσουν νέες επιλογές για το Brexit, πέρα από την συμφωνία της Τερέζα Μέι, που ήδη καταψηφίστηκε δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία.

Νωρίτερα, στη συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλή, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ένα αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών που θα υποδεικνύει την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ακόμη και εάν ψηφιστεί από τους βουλευτές.

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει την απογοήτευσή της, καθώς όπως ισχυρίζεται «ανατρέπει την ισορροπία στους δημοκρατικούς θεσμούς και δημιουργεί ένα επικίνδυνο και απρόβλεπτο προηγούμενο για το μέλλον», ενώ επισημαίνει ότι οποιαδήποτε επιλογή διερευνηθεί στη διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών θα πρέπει να μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη με την ΕΕ και να ληφθεί υπόψη η χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί για αυτές, αλλά και το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης παράτασης, που θα σημαίνει διεξαγωγή ευρωεκλογών.

Τρεις παραιτήσεις υφυπουργών
Αλλά, η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία είχε μία ακόμη απώλεια. Προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν την εν λόγω τροπολογία, ο υφυπουργός Επιχειρηματικότητας Ρίτσαρντ Χάρινγκτον, ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπάρτ και ο υφυπουργός Υγείας Στιβ Μπράιν, υπέβαλαν την παραίτησή τους. Ταυτόχρονα, άλλοι 30 Τόρις, αγνόησαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας Λέτουιν.

Με μόλις τρεις ψήφους διαφορά (314 κατά και 311 υπέρ), η Τερέζα Μέι κέρδισε τη δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής των Εργατικών Μάργκαρετ Μπέκετ, που έλεγε ότι εάν απομείνουν επτά μέρες για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, τότε η Βουλή θα πρέπει να εξετάσει μια πρόταση για το κατά πόσο οι βουλευτές εγκρίνουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία ακόμα μία τροπολογία του Εργατικού κόμματος, που ζητούσε να δοθεί κοινοβουλευτικός χρόνος σε μια σειρά από επιλογές για το Brexit, ανάμεσα στις οποίες το σχέδιο των Εργατικών, η πρόταση «Κοινή Αγορά 2.0», η τελωνειακή ένωση και το δεύτερο δημοψήφισμα. Ωστόσο, λίγο πριν την ψηφοφορία η τροπολογία αποσύρθηκε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.