25 Μάρτιος 2019, 22:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάρτιος 2019, 00:07

25η Μαρτίου: Με εθνική υπερηφάνεια γιόρτασαν οι Έλληνες της Αλβανίας (βίντεο)

  • 25η Μαρτίου: Με εθνική υπερηφάνεια γιόρτασαν οι Έλληνες της Αλβανίας (βίντεο)
    (Φωτ.: himara.gr)

Οι εορτασμοί στις πόλεις και τα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Β. Ηπείρου διαρκούν περίπου μία βδομάδα και σε αυτές κυριαρχούν τα εθνικά σύμβολα και οι παραδοσιακές στολές. Εκδηλώσεις οργανώνουν οι μαθητές των ελληνικών μειονοτικών σχολείων, οι ελληνικοί μειονοτικοί δήμοι, η οργάνωση της «Ομόνοιας» και οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μαθητικές παρελάσεις, καλλιτεχνικά προγράμματα, ομιλίες, κατάθεση στεφάνων, δεξιώσεις και λαϊκές χοροεσπερίδες.

Το πρόγραμμα άνοιξε με εκδηλώσεις στα εκπαιδευτήρια Όμηρος στην Κορυτσά και στη Χιμάρα, ενώ ακολούθησαν ομιλίες και καλλιτεχνικά προγράμματα που οργάνωσε η «Ομόνοια» στις πόλεις Αγίων Σαράντα και Δελβίνου.

Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν στους ελληνικούς μειονοτικούς δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης. Οι εκδηλώσεις του δήμου Φοινικαίων τελέστηκαν στο νέο πολιτιστικό συγκρότημα στο χωριό Λειβαδιά. Ελληνικές σημαίες, συνθήματα για την Επανάσταση του 1821, εθνικά σύμβολα, καθώς και ελληνικά τραγούδια και η μουσική έδιναν τον τόνο της ημέρας.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όπως ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Κάγιος, ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες και ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων Χριστάκης Κίτσιος απηύθυναν έκκληση στους Έλληνες για ενότητα και ομοψυχία ως μονόδρομο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των καιρών, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ελληνισμού στη Β. Ήπειρο. Παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωποι των αλβανικών Αρχών και των κομμάτων, ενώ ακολούθησε η μαθητική παρέλαση και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των μαθητών των σχολείων του δήμου.

Στον δήμο Δρόπολης οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο κεφαλοχώρι της Δρόπολης, τη Δερβιτσάνη, που είχε στολιστεί από μέρες με ελληνικές σημαίες, ενώ συνθήματα απηχούσαν την επανάσταση του 1821. Μετά τη θεία λειτουργία στην εκκλησία της κοινότητας έγινε η κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους αγώνες του Έθνους, το οποίο ανεγέρθηκε πριν από κάποιους μήνες. Ακολούθησε μαθητική παρέλαση και η πολιτιστική εκδήλωση.

Ωστόσο, οι κάτοικοι στο κεφαλοχώρι της Δερβιτσάνης είχαν να αντιμετωπίσουν και μια δυσάρεστη πρόκληση, καθώς στο ξημέρωμα της 25ης Μαρτίου άγνωστοι διέρρηξαν στο χωριό έντεκα σπίτια. Όπως κατήγγειλαν τα θύματα, οι διαρρήκτες δεν αφαίρεσαν χρήματα ή αντικείμενα, αλλά διάφορα έγγραφα. Ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού Φίλιππας Μπόμπολης ανέφερε ότι πρόκειται καθαρά για πρόκληση ενόψει της εθνικής γιορτής της Ελλάδας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.