25 Μάρτιος 2019, 20:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2019, 17:17

Πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός

  • Πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός

Έφυγε από τη ζωή μία σημαντική μορφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός, ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια. Ήταν 83 ετών, ενώ τον τελευταίο καιρό είχε περιορίσει πολύ τις δημόσιες εμφανίσεις του λόγω της κατάστασης της υγείας του.

Σύμφωνα με το αυστραλιανό SBS, η Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος εξέπνευσε περίπου στις 17:45 (ώρα Αυστραλίας).

Ο Στυλιανός Χαρκιανάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο στις 29 Δεκεμβρίου 1935 και σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε το 1958. Εκτός από θεολόγος, ειδικευμένος στην Εκκλησιολογία, ήταν και βραβευμένος ποιητής, ενώ κατείχε τη θέση του ιδρυτικού και μονίμου προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Αυστραλία και του Κοσμήτορα της Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ανδρέα.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη συστηματική θεολογία και τη φιλοσοφία της θρησκείας στη Βόννη της Γερμανίας, από το 1958 έως το 1966. Ανάμεσα στους δασκάλους του ήταν και ο Καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ο οποίος αργότερα έγινε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’. Ως Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και Έξαρχος Ωκεανίας εξελέγη το 1975 και από τότε συμμετείχε σε αρκετούς διαλόγους μεταξύ της Ορθοδοξίας και άλλων Χριστιανικών ομάδων.

Δίδασκε θεολογία και πνευματικότητα στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ από το 1975. Το 1986, αναγορεύθηκε ο πρώτος κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ανδρέα, όπου επίσης κατείχε τη θέση του διδάκτορα στη Συστηματική Θεολογία. Το 1973, του απονεμήθηκε το Διεθνές βραβείο Χέρντερ. Επίσης του απονεμήθηκε το Βραβείο Ποίησης από την Ακαδημία Αθηνών το 1980, ως ένας αξιοσημείωτος ποιητής με εκτενή βιβλιογραφία.

Το 1985 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο του Λούμπλιν στη Πολωνία και το 2014 επίτιμος διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μετά την είδηση του θανάτου του, το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου δημοσιοποίησε δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Πατριάρχης.