25 Μάρτιος 2019, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάρτιος 2019, 17:01

25η Μαρτίου: Με την παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

  • 25η Μαρτίου: Με την παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
    Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε επί της λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Pixel / STR)

Με την παρέλαση μαθητικών, πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Νωρίτερα το πρωί έγινε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Νναό της Του Θεού Σοφίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.

«Η ελευθερία της πατρίδας μας κατακτήθηκε με τους αγώνες και τη θυσία των προγόνων. Τιμή σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, αλλά και σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, για την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό και για τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους», τόνισε μετά το πέρας της παρέλασης ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Με αφορμή τα συνθήματα που ακούστηκαν για τη Μακεδονία, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε: «Θα ήθελα να πω και για κάποιους που ανησυχούν και ακούω το σύνθημα ‘Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα’, ότι η συμφωνία την οποία έκανε η πατρίδα μας αποκαθιστά την ελληνικότητα της ιστορίας της Μακεδονίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο αλυτρωτρισμός βγήκε από το σύνταγμα των γειτόνων και ότι τα σχολεία των γειτόνων αλλάζουν. Και πράγματι η Μακεδονία του Αλεξάνδρου αποκαθίσταται».

Στη μνήμη των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Οφείλουμε όμως να τιμούμε τη μνήμη τους όλο τον χρόνο, με πράξεις, υπερασπιζόμενοι ενωμένοι τα εθνικά μας συμφέροντα. Η ιστορία γράφτηκε και δεν ξαναγράφεται», υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, μαθητικά τμήματα και εκπρόσωποι συλλόγων τραγουδούσαν το «Μακεδονία Ξακουστή», ενώ στον ίδιο ρυθμό έπαιξαν και η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και η μπάντα του στρατού. Συνθήματα για τη Μακεδονία φώναξαν, επίσης, και πολίτες. Μετά το τέλος της παρέλασης, ομάδα πολιτών επιχείρησε να προσεγγίσει τον χώρο των επισήμων, ωστόσο αυτό δεν τους επιτράπηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο. Προς στιγμήν επικράτησε μικρή ένταση, ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν οι επίσημοι και οι αστυνομικές δυνάμεις. Οι πολίτες εισήλθαν στο οδόστρωμα και φώναξαν πάλι συνθήματα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.