25 Μάρτιος 2019, 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάρτιος 2019, 13:55

25η Μαρτίου: Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα με το «Μακεδονία ξακουστή» (φωτο, βίντεο)

  • 25η Μαρτίου: Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα με το «Μακεδονία ξακουστή» (φωτο, βίντεο)
    Εικόνα από την στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
  • 25η Μαρτίου: Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα με το «Μακεδονία ξακουστή» (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
  • 25η Μαρτίου: Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα με το «Μακεδονία ξακουστή» (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Mε τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ξεχώρισε το άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που παρέλασαν επιβλητικά υπό τους ήχους του εμβατηρίου «Μακεδονία ξακουστή» (από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού) και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που συγκεντρώθηκε σήμερα γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Επίσης, οι αξιωματικοί της Σχολής Ευελπίδων τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή», καταχειροκροτούμενοι, ενώ με το ίδιο πάθος το τραγούδησαν και οι παρευρισκόμενοι πολίτες. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία ανδρών και γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των μηχανοκίνητων τμημάτων, καθώς και των μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που πέταξαν στον αττικό ουρανό.

Σε εφαρμογή είχαν τεθεί από νωρίς αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Περίπου 1.600 αστυνομικοί ήταν επί ποδός και περιφρούρησαν τη στρατιωτική παρέλαση, από την οποία δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις μερίδας πολιτών. Μετά το τέλος της παρέλασης, ομάδα πολιτών κατέβηκε από τη λεωφόρο Αμαλίας και φώναξε συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και κατά των πολιτικών, την ώρα μάλιστα που έκαναν δηλώσεις.

«Η Εθνεγερσία του 1821 αποτελεί για εμάς, τους Έλληνες, απανταχού της Γης, αστείρευτη πηγή έμπνευσης εθνικών ιδεωδών και διαχρονικό δείκτη πορείας ως προς το εθνικό μας χρέος απέναντι στην πατρίδα μας και στην ιστορία μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το πέρας της παρέλασης. Ο ΠτΔ υπογράμμισε ακόμη: «Οι αγωνιστές του 1821 και η θυσία τους μας διδάσκουν, πριν απ’ όλα, ότι είμαστε λαός και έθνος της ελευθερίας. Με την έννοια ότι για τους Έλληνες η ελευθερία δεν είναι μόνον δικαίωμα, αλλά αρχή και αξία κυριολεκτικώς υπαρξιακή, αφού μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας και ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας. Κατά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 διαμηνύουμε, λοιπόν, προς κάθε κατεύθυνση, ότι εμείς, οι Έλληνες, έχοντας κατά νου τον στίχο του Ανδρέα Κάλβου "θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία", θα υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας αποφασισμένοι, ανυποχώρητοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να την επιβουλευθεί. Το "Μολών Λαβέ" θα είναι η μόνη και κατηγορηματική απάντησή μας. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα υπερασπιζόμαστε, με αποκλειστικό γνώμονα την ιστορία, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, την εθνική μας κυριαρχία, το έδαφος, τα σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της πατρίδας μας, υπενθυμίζοντας προς καθέναν ότι είναι και σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

45χρονος επιχείρησε να πλησιάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Πριν από την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Νωρίτερα, το πρωί, τη στιγμή που επιθεωρούσε το τιμητικό άγημα των τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, έξω από την Μητρόπολη όπου τελέστηκε επίσημη δοξολογία για την 25η Μαρτίου, ένας 45χρονος επιχείρησε να κινηθεί προς τον Προκόπη Παυλόπουλο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 45χρονος, μόλις είδε τον ΠτΔ, προσπάθησε να περάσει πάνω από το διαχωριστικό σχοινί στον περίβολο της Μητρόπολης, αλλά οι αστυνομικοί αντέδρασαν άμεσα και τον ακινητοποίησαν. Όπως διαπιστώθηκε στην Ασφάλεια όπου οδηγήθηκε, πρόκειται για χρήστη ναρκωτικών και εξετάζεται προκειμένου να διαπιστωθούν οι προθέσεις του.