25 Μάρτιος 2019, 09:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάρτιος 2019, 09:27

Χρ. Σπίρτζης: Μέχρι την Κίσσαμο η χάραξη του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης

  • Χρ. Σπίρτζης: Μέχρι την Κίσσαμο η χάραξη του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάιος Χασιαλής)

Την απόφασή του για ένταξη του τμήματος Κίσσαμος-Χανιά στο έργο της δημιουργίας του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ανακοίνωσε από τα Χανιά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη σύσταση τομέα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών με έδρα τα Χανιά.

Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα τεχνικά δελτία ανά περιοχή, κάνοντας γνωστό ότι ανέρχονται στο ποσό των περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε, ήδη έχουν δοθεί 10 εκατ. ευρώ για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, 2 εκατ. ευρώ για υλοποίηση έργων από την Περιφέρεια, 5 εκατ. ευρώ για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ενώ την Παρασκευή υπογράφηκε από τον ίδιο τεχνικό δελτίο περίπου 15 εκατ. που θα καλύψει τις ζημιές που έγιναν στον υπάρχοντα ΒΟΑΚ.

Ο Χρ. Σπίρτζης διευκρίνισε ότι οι σχετικές διαδικασίες αφορούν τον διαγωνισμό με τη μέθοδο της παραχώρησης του τμήματος Χανιά-Χερσόνησος και τον διαγωνισμό μέσω ΣΔΙΤ από την Χερσόνησο έως τη Νεάπολη, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι μελέτες από το τμήμα Νεάπολη -Άγιος Νικόλαος, ώστε το συγκεκριμένο τμήμα να δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο. «Σήμερα μπορούμε να πούμε πριν από την υποβολή και έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών, ότι οι κυκλοφοριακοί φόρτοι μάς επιτρέπουν την ένταξη του τμήματος του ΒΟΑΚ από το Καστέλι Χανίων έως τα Χανιά, στο έργο της παραχώρησης», τόνισε.

«Θα αξιολογηθούν οι προτεραιότητες της κοινωνίας, καθώς και οι δυσκολίες των έργων, ώστε να υπάρχει ένας αξιόπιστος προγραμματισμός και καταμερισμός των εργασιών ανά φορέα», επισήμανε ο υπουργός Υποδομών. Επίσης, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα αναλάβει τα έργα της αποκατάστασης του ΒΟΑΚ και της γέφυρας Κερίτη και πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, της Περιφέρειας, του δήμου Πλατανιά, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης για την αποκατάσταση της γέφυρας.

Ιδρύεται τομέας αποκατάστασης φυσικών καταστροφών
Ο Χρ. Σπίρτζης γνωστοποίησε ακόμα ότι το υπουργείο Υποδομών ίδρυσε τομέα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών με έδρα τα Χανιά. Όπως είπε, στις 4 Μαρτίου δημοσιεύτηκε η απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναμένεται η έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της αντίστοιχης δαπάνης. Η υπηρεσία θα στελεχωθεί με 60 άτομα, εκ των οποίων οι 40 θα είναι διπλωματούχοι μηχανικοί, 10 τεχνολόγοι μηχανικοί, ενώ θα υπάρχει και η στελέχωση για τις οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τις κατολισθήσεις στις περιοχές Σταλός και Γαλατά και ακολουθεί η μελέτη για την περιοχή Μεγάλα Χωράφια που υπάρχει καθίζηση του οδοστρώματος.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.