24 Μάρτιος 2019, 23:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάρτιος 2019, 23:10

Ερντογάν για Αγία Σοφία: Μετά τις εκλογές ίσως την κάνουμε τζαμί

  • Ερντογάν για Αγία Σοφία: Μετά τις εκλογές ίσως την κάνουμε τζαμί
    Εικόνα από τη συνέντευξη Ερντογάν (φωτ.: Twitter / Daily Sabah)

Άλλη μία προκλητική δήλωση έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά σε τηλεοπτική του συνέντευξη κατά την προεκλογική εκστρατεία και απαντώντας σε ερωτήσεις εφ όλης της ύλης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα ήταν εφικτό η είσοδος στην Αγία Σοφία να είναι δωρεάν, απάντησε λέγοντας προκλητικά ότι αυτό δεν είναι παράλογη πρόταση και συνέχισε:

«Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο από ‘μουσείο’ σε ‘Τέμενος Αγίας Σοφίας’.

»Όπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλτάναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου. Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Κι αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει ο πρόεδρος Ερντογάν πριν μόλις μία εβδομάδα, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση και απαντώντας σε οπαδούς για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, είχε πει: «Αντί να γεμίσετε το Σουλταναχμέτ που είναι δίπλα, ζητάτε να γεμίστε την Αγία Σοφία. Κάναμε το τζαμί στην Τσάμλιτζα μεγάλο όσο 4-5 Αγίες Σοφίες, να μην παρασυρόμαστε από αυτά τα παιχνίδια. Όλα αυτά είναι στημένα».