24 Μάρτιος 2019, 22:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάρτιος 2019, 22:41

Βενεζουέλα: Ρωσικά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας προσγειώθηκαν με στρατιώτες

  • Βενεζουέλα: Ρωσικά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας προσγειώθηκαν με στρατιώτες
    (Φωτ.: Twitter / Federico Black B.)

Δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας προσγειώθηκαν στο κεντρικό αεροδρόμιο της Βενεζουέλας, μεταφέροντας έναν Ρώσο αξιωματικό και σχεδόν 100 στρατιώτες, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δημοσιογράφο από τη Βενεζουέλα. Η πληροφορία αυτή έρχεται τρεις μήνες αφότου Καράκας και Μόσχα διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τον Νικολάς Μαδούρο, η άσκηση αυτή αποτελεί ένδειξη της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο η Ουάσιγκτον την αποδοκιμάζει, κάνοντας λόγο για ρωσική παραβίαση.

Όπως αναφέρει ιστότοπος που καταγράφει την εξέλιξη των πτήσεων, τα δύο αεροσκάφη αναχώρησαν την Παρασκευή από ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο με προορισμό το Καράκας, ενώ άλλος ιστότοπος που παρακολουθεί τις πτήσεις ανέφερε ότι ένα αεροσκάφος έφυγε από το Καράκας σήμερα. Ο δημοσιογράφος Χαβιέ Μαγιόρκα έγραψε στο Twitter ότι στο πρώτο αεροσκάφος ταξίδευε ο αρχηγός του στρατού ξηράς Βασίλι Τονκοσκούροφ, ενώ το δεύτερο αεροσκάφος ήταν μεταγωγικό και μετέφερε 35 τόνους υλικών.

Παράλληλα, η ιστοσελίδα Flightradar24 έγραψε ότι ένα επιβατικό Ilyushin IL-62 και ένα κάργκο Antonov AN-124 αναχώρησαν για το Καράκας την Παρασκευή από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρωσίας Chkalovsky, κάνοντας στάση στη Συρία. Σύμφωνα δε με το Adsbexchange, το κάργκο έφυγε από το Καράκας την Κυριακή το απόγευμα. Το αεροσκάφος, που βρίσκεται σταθμευμένο στο Maiquetia σε απόσταση 40 λεπτών από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, επιτηρείται από άνδρες της Στρατιωτικής Εθνοφρουράς του αεροδρομίου.

Όπως σημειώνει το Reuters, δεν έχει καταστεί σαφές για ποιον λόγο τα αεροσκάφη μετέβησαν στη Βενεζουέλα, ενώ επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα ανέφερε ότι ένα επιβατικό αεροσκάφος βρισκόταν στο αεροδρόμιο Maiquetia την Κυριακή. Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι ένα αεροσκάφος με τα χρώματα της Ρωσίας στάθμευσε την Κυριακή σε πίστα του διεθνούς αεροδρομίου του Καράκας, στον απόηχο των πληροφοριών του Τύπου σχετικά με την άφιξη ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Σ.