24 Μάρτιος 2019, 23:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάρτιος 2019, 23:19

Μήνυμα ΥΕΘΑ Αποστολάκη για την 25η Μαρτίου

  • Αποστολάκης: Δεν συμφέρει την Τουρκία ένα θερμό επεισόδιο
    Ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Την ανάγκη ενότητας, ομοψυχίας, συναίνεσης και σύνθεσης δυνάμεων και απόψεων για να υπερβούμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες και να προχωρήσουμε μπροστά, επισημαίνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης στην ημερήσια διαταγή του με την ευκαιρία της εθνικής επετείου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στέλνει μήνυμα ενότητας και τονίζει πως η επέτειος της 25ης Μαρτίου, εκτός από ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας για τον επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού, λειτουργεί και ως υπόμνηση «για το τι μπορεί να πετύχει ένας λαός, χάρη στην ενότητα και στην ομοψυχία, όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν και το ιστορικό καθήκον επιτάσσει».

Ο ΥΕΘΑ, απευθυνόμενος στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, το πολιτικό προσωπικό, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνει ότι ο συμβολισμός είναι ακόμη βαθύτερος διότι, πέρα από την ξεχωριστή στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού έθνους, πέρα από τον απαράμιλλο ηρωισμό, την ενότητα και το μεγαλείο του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού του τόπου αυτού, μια σειρά μηνυμάτων λειτουργούν, όχι μόνον ως εθνικό κεφάλαιο, αλλά ως παρακαταθήκη αρχών οικουμενικής αξίας.

Και προσθέτει: «Οι Έλληνες δεν αποτίναξαν μόνον τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά ανέδειξαν σε ολόκληρη την Ευρώπη πόσο μεγάλη είναι η σημασία του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση. Οι ηρωικοί προπάτορές μας είχαν αρωγό την πίστη τους στα ιδανικά, το ιερό χρέος προς την πατρίδα, τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τις μελλοντικές γενεές. Ήθελαν να ζουν ελεύθεροι διατηρώντας θρησκεία, γλώσσα και ταυτότητα. Έτσι, ανέτρεψαν τα δεδομένα ισχύος, επιτυγχάνοντας αυτό που φάνταζε στα μάτια του τότε σύγχρονου κόσμου ως ακατόρθωτο.

»Για αυτό πρέπει να αφήσουμε τη σοφία της ιστορίας να μας καθοδηγεί. Η ιστορία του ελληνικού έθνους, που διδάσκει και προειδοποιεί, που εμπνέει και θαυμάζεται από ολόκληρο τον κόσμο, είναι η πηγή και η έμπνευση, στην οποία επιβάλλεται να προστρέξουμε και εμείς, σήμερα, για να δώσουμε με επιτυχία το δικό μας αγώνα. 

»Έτσι και σήμερα, μέσα από τη συναίνεση και σύνθεση δυνάμεων και απόψεων, καλούμαστε ως έθνος να υπερβούμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες και να προχωρήσουμε μπροστά».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι κλιμακούμενες προκλήσεις και οι νέες απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση και οπλισμένοι με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. «Η χώρα μας στο πολύπλοκο και ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον μας, προωθεί την ειρήνη και τη συνεργασία. Προάγει αδιάλειπτα, πάντα σε στενή συνέργεια με την αδελφή χώρα Κύπρο, το διάλογο για την ασφάλεια μεταξύ των χωρών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», αναφέρει ο υπουργός.

Κατόπιν καλεί όλους να έχουν αυστηρή προσήλωση στο καθήκον, να στοχεύουν στη συλλογική προσπάθεια και στην εθνική συνεννόηση. Επισημαίνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, «είναι δυνατές, είναι αξιόπιστες, και είναι έτοιμες να προασπίσουν την εθνική ακεραιότητα της πατρίδας μας». Κλείνοντας, τονίζει πως «εμπνεόμενοι από τα νοήματα της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και βασιζόμενοι στα ιδανικά και τις παραδόσεις μας, ατενίζουμε το μέλλον της πατρίδας και του ελληνισμού με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα».