25 Μάρτιος 2019, 14:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάρτιος 2019, 14:11

Ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη ο Άρης

  • Ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη ο Άρης
    (Φωτ.: ΠΑΕ ΆΡΗΣ)

Μια μέρα ξεχωριστή για την ορθοδοξία και τον ελληνισμό, ανήμερα της εθνικής επετείου, ιδρύθηκε ο Άρης Θεσσαλονίκης. Την 25η Μαρτίου 1914, λίγο καιρό μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, σε ένα καφενείο στην περιοχή «Ναύαρχος Βότσης», μια εκλεκτή παρέα αποτελούμενη από θαρραλέους και οραματιστές νέους της εποχής αποφάσισε να κάνει τη δική της προσωπική «επανάσταση».

Ο Άρης Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε ουσιαστικά από μαθητές, οι οποίοι φοιτούσαν στο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (Ελληνικό Γυμνάσιο ή Γυμνάσιο Αρρένων) κοντά στη Καμάρα, το οποίο υπήρξε η «κοιτίδα» του Άρη. Το εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο, που βρισκόταν στην οδό Εγνατίας 132 και αποτελούσε ένα από τα σπάνια στολίδια (σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ) αυτού του δρόμου, ήταν ο χώρος όπου γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του Άρη.

Το 1914 με την άυξηση των μαθητών, το ιστορικό σχολείο διχοτομείται σε Α΄ και Β΄ Γυμνάσιο, που εξακολουθούν να συστεγάζονται ως το 1918 στο ίδιο κτήριο. Τη χρονιά αυτή το παλιό κτήριο κρίνεται ακατάλληλο εξαιτίας της πυρκαγιάς και το Α΄ Γυμνάσιο μετεστεγάζεται τελικά το 1921 στο κτήριο της οδού Βασ. Γεωργίου στη Βίλα Γιόσεφ Μοδιάνο. Η αποφοίτηση μιας γενιάς μαθητών οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας ενός συλλόγου, ώστε να παραμείνουν όλοι μαζί.

Η ιδέα έγινε πράξη στις 25 Μαρτίου 1914, όταν σε καφενείο στην περιοχή Βότση έγινε η «επικύρωση» της ίδρυσης του νέου συλλόγου που πήρε ένα όνομα βγαλμένο από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Ο σύλλογος πήρε το όνομα του αρχαίου θεού του πολέμου, που είναι συνώνυμο ανδρείας και γενναιότητας. Τα ιδρυτικά μέλη του Άρη ήταν: Γιάννης Αγγέλου, Λάζαρος Αγοραστός, Γρηγόρης Βλαχόπουλος, Λάζαρος Βλαχόπουλος, Πέτρος Γκοτζαμάνης, Αγγελος Ζέγας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Ιωαννίδης, Τηλέμαχος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Κοτρότσης, Πέτρος Κρέης, Μήνωας Κυδωνάκης Λάζαρος Κωστίδης, Γιώργος Λάμπρου, Γιάννης Νακόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάτσικας, Ρούσσος Ρωσσιάδης, Κάρολος Σαλούστο, Τάσος Τσιατσιαπάς, Πρόδρομος Κότσανος και Δήμου.

  • Πηγές: arisfc.com.gr / aris1914.com.