23 Μάρτιος 2019, 21:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2019, 20:50

Πανόραμα Θεσσαλονίκης: Δενδροφύτευση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Πανόραμα Θεσσαλονίκης: Δενδροφύτευση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Facebook / Σάββας Αναστασιάδης)

Σε μία συμβολική κίνηση και ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Πανοράματος πραγματοποίησαν σήμερα (23/3) το πρωί δενδροφύτευση στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Πανοράματος «Ηλίας Τριανταφυλλίδης». Με τη δράση αυτή φυτεύτηκαν 353 δενδρύλλια στον περιβάλλοντα χώρο του ΔΑΚ.

Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτης Ιγνάτιος Καϊτεζίδης έδωσε το περίγραμμα της κίνησης στην οποία προχώρησαν σήμερα αρκετοί πολίτες της συμπρωτεύουσας, επώνυμοι και μη. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Ιγν. Καϊτεζίδης έγραψε χαρακτηριστικά: «Φυτεύσαμε αυτά τα δενδρύλλια για να ριζώσει η μνήμη μας και να βλαστήσει ο σπόρος της ελπίδας. Οι 353.000 ψυχές που χάθηκαν άφησαν πίσω τους αρχές, αξίες και απογόνους που με τη σειρά τους θα κάνουν κι αυτοί τα δικά τους παιδιά, κρατώντας τη μνήμη της Γενοκτονίας αιώνια από γενιά σε γενιά. Αυτές τις μέρες ξυπνούν μνήμες που δεν έχουν ξεθωριάσει στο πέρασμα του χρόνου για κανέναν. Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ζώσα ιστορία. Είναι ο Πόντος των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Είναι ταυτόχρονα εφαλτήριο δύναμης για το μέλλον και πηγή άντλησης μηνυμάτων ζωής για τις νεότερες γενιές!».


Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης με την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Ελευθερία Τέτουλα στη σημερινή δράση

«Αυτό δεν πρόκειται να ξεραθεί, θα ριζώσει και θα γιγαντώσει», είπε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης φυτεύοντας κι εκείνος ένα δενδρύλλιο στο χώρο. «Είμαστε εδώ σήμερα συμβολικά και ουσιασικά», τόνισε λίγο αργότερα στην κάμερα του livemedia.gr. Φυτεύουμε ένα δένδρο στη μνήμη εκείνων που χάθηκαν και στέλνουμε ένα μήνυμα για όλους τους ξεριζωμένους Πόντιους που ήρθαν εδώ στο Πανόραμα και δημιούργησαν έναν τόπο ζηλευτό, πρόσθεσε ο Σ. Αναστασιάδης.

Μετά τη σημερινή δράση, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στην κάμερα του livemedia,gr: «Το δέντρο είναι η ζωή, είναι οξυγόνο, είναι αυτό που χρειαζόμαστ κάθε μέρα. Αυτή η κίνηση με τα 353 δέντρα συμβολίζει όλες αυτές τις ψυχές που μείνανε πίσω, όταν διωχθήκαμε βάρβαρα από την πατρίδα μας. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να δείξουμε: τη διαφορά του θανάτου με τη ζωή που προσφέρουμε σήμερα σε ένα μέρος του Πανοράματος. Αυτή η χρονιά εξάλλου είναι σημαντική, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».