23 Μάρτιος 2019, 20:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2019, 19:42

Η πρωτεύουσα του Καζακστάν μετονομάσθηκε σε Νουρ-Σουλτάν

  • Η πρωτεύουσα του Καζακστάν μετονομάσθηκε σε Νουρ-Σουλτάν
    Εικόνα από την πρωτεύουσα του Καζακστάν (φωτ.: Flickr / Alex J. Butler)

Το Καζακστάν μετονόμασε σήμερα την πρωτεύουσά του Αστάνα σε Νουρ-Σουλτάν προς τιμήν του βετεράνου ηγέτη της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδίως αυτή την εβδομάδα μετά από σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία. Είναι η τέταρτη φορά μέσα σε έξι δεκαετίες που το όνομα της πόλης αλλάζει. Προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και μερίδα κατοίκων της πόλης εναντιώνονται στην τελευταία μετονομασία της, η οποία επισημοποιήθηκε σήμερα με διάταγμα που υπογράφηκε από τον προσωρινό πρόεδρο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ.

Η ανεμοδαρμένη αυτή πόλη του 1.000.000 κατοίκων, όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -40 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα σε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου του καλοκαίρι, ονομαζόταν προηγουμένως Ακμολίνσκ, Τσελινογκράντ και Ακμόλα, πριν γίνει Αστάνα, που σημαίνει «πρωτεύουσα», όταν το 1997 ο Ναζαρμπάγεφ μετέφερε εκεί την πρωτεύουσα της χώρας από το Αλμάτι.

Πάντως, οι τοπικές αρχές έχουν δηλώσει ότι τα πολλά από δημόσια κτήρια της πρωτεύουσας, εκδηλώσεις και εταιρείες, που περιέχουν τη λέξη Αστάνα στους τίτλους τους, θα διατηρήσουν τα ονόματά τους.

  • Πηγή: Reuters.