23 Μάρτιος 2019, 18:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2019, 18:25

Το υπουργείο Δικαιοσύνης για το προκλητικό βίντεο με την καλοπέραση κρατουμένων στις φυλακές

  • Τι λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τις αποφυλακίσεις μελών της 17Ν

«Υπεράνω του νόμου δεν είναι ούτε οι κρατούμενοι ούτε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι», αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σημερινή ανακοίνωσή του με αφορμή δημοσιεύματα για τις φυλακές Κορυδαλλού, στα οποία υπάρχει βίντεο (που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο) όπου φαίνονται κρατούμενοι σε κελιά... πολυτελείας με δορυφορικές τηλεοράσεις, ηχοσυστήματα και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, ενώ πετούν επιδεικτικά χαρτονομίσματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, έχουν δίπλα τους μπουκάλια αλκοόλ και κινητά τηλέφωνα με τα οποία κάνουν βιντεοκλήσεις με ομοεθνείς τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο έχει ως εξής: Για το καθεστώς ανομίας που κάποιοι επιδιώκουν να επικρατήσει στις φυλακές έχουν απαντήσει αποφασιστικά τόσο η κυβέρνηση όσο και η δικαιοσύνη. Η δράση εγκληματικής οργάνωσης και η ανάπτυξη κυκλωμάτων, με επιμέρους συνδεόμενες ενέργειες, δεν είναι ανεκτή και αντιμετωπίζεται συγκροτημένα αλλά με όρους κράτους δικαίου. Η πρόσφατη εξάρθρωση της εγκληματικής συμμορίας που δρούσε στις φυλακές αφενός ανέδειξε ότι πολλά πρόσφατα συμβάντα ήταν αλληλένδετα, αφετέρου απέδειξε ότι η πολιτεία και αντανακλαστικά διαθέτει και αποτελεσματική μπορεί να είναι, με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

»Μέρος αυτής της κατάστασης απεικονίζεται και σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και απεικονίζει κρατουμένους να παρανομούν προκλητικά, σε προγενέστερο πάντως της δικαστικής έρευνας χρόνο. Για το ζήτημα έχει ήδη επιληφθεί η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τόσο στο πλαίσιο διερεύνησης της ευρύτερης υπόθεσης της δράσης εγκληματικής οργάνωσης από εφέτη-ανακριτή όσο όμως και για τη διαλεύκανση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σωφρονιστικών υπαλλήλων. Γίνεται γνωστό εξάλλου ότι είχε ήδη παραγγελθεί έρευνα από το αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης  από την οποία θα διασαφηνιστούν τα ακριβή συμβάντα και οι τυχόν ευθύνες προσώπων. Υπεράνω του νόμου δεν είναι ούτε οι κρατούμενοι ούτε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι».