23 Μάρτιος 2019, 18:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2019, 17:41

Συρία: Συνεχίζεται η μάχη εναντίον εν υπνώσει πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους

  • Συρία: Συνεχίζεται η μάχη εναντίον εν υπνώσει πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους
    Ο Ουίλιαμ Ρόμπακ στη Συρία (φωτ.: EPA / Ahmed Mardnli)

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν επισήμως πως έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους τα εδάφη που είχαν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία, όμως δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τη στρατιωτική εκστρατεία και μια εκστρατεία ασφαλείας εναντίον εν υπνώσει τζιχαντιστικών πυρήνων. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την πτώση του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου, τονίζοντας πως εξαλείφθηκε ένας μείζων κίνδυνος.

«Όμως, η απειλή παραμένει και η μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων πρέπει να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Μακρόν σε δύο μηνύματά του στο Twitter.

Στο Λονδίνο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαιρέτισε επίσης ως ιστορικό σταθμό την πτώση του «χαλιφάτου» και ζήτησε να συνεχιστεί η μάχη κατά των τζιχαντιστών. «Πρέπει να έχουμε κατά νου την απειλή που αντιπροσωπεύει το Νταές και η (σ.σ. βρετανική) κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να εξαλείψει την καταστροφική ιδεολογία τους», τόνισε η Μέι σε δήλωσή της.

Στη διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, η γενική διοίκηση των SDF κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση, η οποία έχει ορκιστεί να ανακαταλάβει ολόκληρη τη χώρα, να αναγνωρίσει την αυτόνομη διοίκηση των περιοχών που ελέγχουν στη βορειοανατολική Συρία. «Καλούμε την κεντρική κυβέρνηση στη Δαμασκό να επιλέξει τη διαδικασία του διαλόγου», δήλωσε ο διοικητής των SDF Μαζλούμ Κομπάνι. Επίσης, κάλεσε την Τουρκία, η οποία θεωρεί τις SDF τρομοκρατική οργάνωση και έχει πραγματοποιήσει επιδρομές εναντίον τους στη Συρία, να αποχωρήσει από το συριακό έδαφος, κυρίως από την κουρδική περιφέρεια του Αφρίν.

Στη διάρκεια της εορταστικής τελετής, ο Ουίλιαμ Ρόμπακ, Αμερικανός απεσταλμένος τού υπό τις ΗΠΑ διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού, χαιρέτισε από την πλευρά του έναν «κρίσιμο σταθμό» στον αγώνα κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 630 άμαχοι, μεταξύ των οποίων περίπου 200 παιδιά, σκοτώθηκαν στους έξι μήνες που διήρκεσε η μάχη κατά των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία. Μεταξύ των αμάχων που σκοτώθηκαν -Σύριοι, αλλά και μέλη οικογενειών τζιχαντιστών- περιλαμβάνονται 209 παιδιά και 157 γυναίκες, ενώ 1.600 τζιχαντιστές του ΙΚ και 730 μαχητές των SDF σκοτώθηκαν στις μάχες από τις 10 Σεπτεμβρίου.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.