23 Μάρτιος 2019, 13:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2019, 13:51

Brexit: Πορεία στο Λονδίνο για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος

  • Brexit: Πορεία στο Λονδίνο για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος
    (Φωτ.: EPA / Andy Rain)

Χιλιάδες άνθρωποι που αντιτίθενται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιoύν σήμερα πορεία στο κέντρο του Λονδίνου, ζητώντας να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, ενώ η κρίση του Brexit που βαθαίνει απειλεί την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι. Έπειτα από τρία χρόνια δύσκολων συνομιλιών, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο το πώς, το πότε, ακόμη και το αν θα πραγματοποιηθεί το Brexit.

Κι αυτό γιατί η Μέι προσπαθεί να καταστρώσει ένα σχέδιο εξόδου από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση που βιώνει η χώρα εδώ και τουλάχιστον μια γενιά.

Χθες η Μέι υπαινίχθηκε ότι ίσως δεν ξαναφέρει στο Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα τη δις καταψηφισθείσα συμφωνία της για το διαζύγιο με την ΕΕ, ενώ οι εφημερίδες The Times και The Daily Telegraph αναφέρουν πως αυξάνεται η πίεση για να παραιτηθεί.

Με αίτημα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, οι διαδηλωτές υπέρ της παραμονής στην ΕΕ συγκεντρώνονται στην Μαρμπλ Αρτς και θα πραγματοποιήσουν πορεία μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, προτού καταλήξουν έξω από το Κοινοβούλιο. Ενώ η χώρα και οι πολιτικοί της είναι διχασμένοι όσον αφορά το Brexit, οι περισσότεροι συμφωνούν πως πρόκειται για τη σημαντικότερη στρατηγική απόφαση που έχει αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τζέιμς ΜακΓκρόρι, διευθυντής της εκστρατείας «People’s Vote» υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος και ένας από τους οργανωτές της πορείας, δήλωσε πως η εκστρατεία για το Brexit αποτελεί τη μαζικότερη κινητοποίηση στη Βρετανία και είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τη δύναμη των κύριων πολιτικών κομμάτων. «Άνθρωποι από όλα τα στρώματα μπορούν να δουν πως αυτό που τους είχαν κάποτε προσφέρει δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παραδίδεται και είναι θυμωμένοι γι’ αυτό, επειδή αισθάνονται ότι τους επιβάλουν να καταπιούν μια κακή συμφωνία», είπε στο Reuters.

Οι οργανωτές πιστεύουν πως το μέγεθος του πλήθους θα υπερβεί εκείνο παρόμοιας συγκέντρωσης που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, με τη συμμετοχή περίπου 700.000 ανθρώπων. Εξάλλου, 200 τουριστικά λεωφορεία από ολόκληρη τη Βρετανία έχουν μισθωθεί για να μεταφέρουν ανθρώπους στο Λονδίνο για την πορεία.

Αίτημα για την πλήρη ακύρωση του Brexit έλαβε 4 εκατ. υπογραφές σε μόλις τρεις ημέρες μετά τη δήλωση της Μέι ότι είναι στο πλευρό των πολιτών στο θέμα του Brexit, καλώντας τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία της. Πάντως, έχει επανειλημμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα βάθαινε τις διαιρέσεις και θα υπονόμευε την υποστήριξη της δημοκρατίας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.