23 Μάρτιος 2019, 10:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2019, 10:01

Συρία: Οριστική ήττα για το Ισλαμικό Κράτος, δηλώνουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

  • Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις καλούν την Ουάσινγκτον να «αναλάβει τις ηθικές της ευθύνες»
    (Φωτ.: αρχείου: EPA / Youssef Rabie Youssef)

Το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εξουδετερώθηκε πλήρως μετά την κατάκτηση και του τελευταίου εδάφους που ήλεγχαν οι τζιχαντιστές στη Συρία, από αραβοκουρδική δύναμη που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε η δύναμη αυτή. Σχετική ανακοίνωση είχε γίνει και χθες από τον Λευκό Οίκο και την εκπρόσωπό του Σάρα Σάντερς.

«Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δηλώνουν την πλήρη εξουδετέρωση του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου και την εδαφική ήττα κατά 100% του ΙΚ», δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος των SDF.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του Spiegel αναφέρει ότι 59 υποστηρικτές του ΙΚ με γερμανική υπηκοότητα κρατούνται στη Συρία και πως τα τρία τέταρτα των Ισλαμιστών που κρατούνται σε φυλακές ή κέντρα κράτησης είναι γυναίκες.

Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 60 παιδιά με γερμανικά διαβατήρια, τα περισσότερα εκ των οποίων κρατούνται μαζί με τις μητέρες τους. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών ανέκρινε πολλούς υποστηρικτές της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από τις γερμανικές Αρχές εις βάρος 20 Γερμανών υπηκόων.

Τόσο οι SDF που μάχονται τους τζιχαντιστές, όσο και η αμερικανική κυβέρνηση, έχουν ζητήσει από τα κράτη που έχουν υπηκόους τους κρατούμενους στη Συρία, να τους επαναπατρίσουν. Η γερμανική κυβέρνηση τονίζει ότι η προξενική στήριξη στη Συρία δεν είναι εφικτή προς το παρόν, καθώς η πρεσβεία της στην αραβική χώρα είναι κλειστή.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.