23 Μάρτιος 2019, 09:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2019, 12:13

Νέα Ζηλανδία - επίθεση: Παράνομο κρίθηκε το «μανιφέστο» του δράστη

  • Νέα Ζηλανδία - επίθεση: Παράνομο κρίθηκε το «μανιφέστο» του δράστη
    (Φωτ.: EPA / Mick Tsikas)

Παράνομη κρίθηκε η κατοχή και η διανομή του «μανιφέστου» του λευκού εθνικιστή που σκότωσε 50 ανθρώπους στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία, ανακοίνωσε ο αρμόδιος σε ζητήματα λογοκρισίας Ντέιβιντ Σανκς.

Ο Σανκς χαρακτήρισε επισήμως ανάρμοστο το έγγραφο των 74 σελίδων που φέρεται να συνέταξε ο δράστης, καθιστώντας αδίκημα την κατοχή ή τη διανομή του.

«Άλλοι αναφέρονται σε αυτή τη δημοσίευση ως ένα ‘μανιφέστο’, αλλά εγώ το θεωρώ ένα άξεστο φυλλάδιο που προάγει τον φόνο και την τρομοκρατία. Είναι ανάρμοστο με βάση τη νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας», υπογράμμισε ο Σανκς σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κατηγοριοποίηση αυτή του εγγράφου από τις κρατικές Αρχές, αποτελεί ένα «αιτιολογημένο όριο στην ελευθερία της έκφρασης» και εξήγησε: «Υπάρχει μια σημαντική διάκριση που πρέπει να γίνει μεταξύ ‘εκφράσεων μίσους’ που μπορεί να απορρίπτονται από πολλούς ορθώς σκεπτόμενους ανθρώπους, αλλά είναι νόμιμο να διατυπώνονται, αλλά αυτού του είδους η δημοσίευση σκοπίμως συντάχθηκε για να εμπνεύσει τον φόνο και την τρομοκρατία», τόνισε ο Σανκς. «Υπερβαίνει τα όρια».

Λίγα λεπτά πριν εξαπολύσει τις επιθέσεις του, ο δράστης κοινοποίησε στο διαδίκτυο ένα έγγραφο, το οποίο έστειλε στην πρωθυπουργό της χώρας Τζασίντα Άρντερν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Την περασμένη εβδομάδα οι Αρχές έκριναν επίσης παράνομο το 17λεπτο βίντεο που ανήρτησε ο τρομοκράτης καταγράφοντας ζωντανά τις επιθέσεις του.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.