23 Μάρτιος 2019, 08:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2019, 08:09

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού

  • Ο Αυστραλός πρωθυπουργός στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού
    Σκοτ Μόρισον (αριστερά) και Βασίλης Παπαστεργιάδης στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού

Η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης (GCM) φιλοξένησε, για πρώτη φορά, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, που συνοδεύονταν από τον υπουργό Μετανάστευσης, Ιθαγένειας και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Ντέιβιντ Κόλεμαν και την υποψήφια του Φιλελεύθερου Κόμματος στην έδρα Τσίλσομ Γκλάντις Λιού, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινότητας Βασίλη Παπαστεργιάδη, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού του Ελληνικού Κέντρου με επικεφαλής τον Γιώργο Μενίδη.

Κατά την επίσκεψή τους, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός και η Γκ. Λιού είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε διάφορους χώρους του κτηρίου, ενώ στην αίθουσα Delphi Bank Mezzanine παρακολούθησαν βίντεο με τις δραστηριότητες της Κοινότητας. Στον δεύτερο όροφο επισκέφθηκαν τις αίθουσες διδασκαλίας στις οποίες λειτουργούσε εκείνη την ώρα μια τάξη του Πανεπιστημίου 3ης Ηλικίας (U3A). Στον 12ο όροφο περιηγήθηκαν στην υπό κατασκευή παροικιακή βιβλιοθήκη και συναντήθηκαν με την αντιπρόεδρο της Κοινότητας Τάμμυ Ηλιού, τον ταμία, καθηγητή Μαρίνη Πυρπυρή, τον γενικό γραμματέα Κώστα Μάρκο και τα μέλη Νίκο Κουκουβιτάκη, Μιχάλη Καραμίτο, Λεωνίδα Βλαχάκη, Βούλα Καλλιάνη, Βάσω Ζάνγκαλη και δρ Νίκο Ντάλλα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κοινότητας είχε ιδιαίτερη συζήτηση με τους επισκέπτες, κατά τη διάρκεια της οποίας εξήγησε πώς λειτουργεί το Ελληνικό Κέντρο αναφερόμενος στο πλήθος δραστηριοτήτων που διοργανώνονται με αποτέλεσμα να έχει πάνω από 1.400 επισκέπτες την εβδομάδα. Μίλησε επίσης για το ευρύ πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, τα προγράμματα ενηλίκων για τη διδασκαλία Νέων Ελληνικών και Αρχαίων Ελληνικών που λειτουργούν στο Ελληνικό Κέντρο. Για άλλη μια φορά, ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την χρηματοδότηση οικοδόμησης του Ελληνικού Κέντρου, ύψους 2 εκατ. δολαρίων.

Ο Β. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την ελληνική παροικία, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων όπως οι συντάξεις, μετακινήσεις, το πρόγραμμα για τους νεοαφιχθέντες Έλληνες, πρόσθετη χρηματοδότηση για τα ελληνικά εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλα θέματα που επηρεάζουν την ευρύτερη ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρωθυπουργός μοιράστηκε μια προσωπική του σκέψη σχετικά με τον Έλληνα τενίστα Στέφανο Τσιτσιπά και τις πρόσφατες επιτυχίες του στο πρωτάθλημα τένις της Μελβούρνης «Australia Open» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακούω ότι ο Τσιτσιπάς είναι καλός φίλος σου. Πώς να τον κάνουμε Αυστραλό πολίτη, γιατί αγαπώ τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται εντός και εκτός του γηπέδου;». Στη συνέχεια, ο Σ. Μόρισον μίλησε για τη σημαντική συμβολή των μεταναστών στην Αυστραλία, επικαλούμενος μελέτες που δείχνουν ότι οι μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς προοδεύουν σημαντικά σε όλους τους τομείς σε σύγκριση με τον πληθυσμό συνολικά.

Ο Β. Παπαστεργιάδης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Αυστραλό πρωθυπουργό έναν αριθμό νέων προγραμμάτων της Κοινότητας προς εξέταση. Κατόπιν, ο Σ. Μόρισον και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το εστιατόριο Melina on the Rooftop, στον τελευταίο όροφο του κτηρίου. Εκεί το χορευτικό συγκρότημα της Κοινότητας παρουσίασε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Ενθουσιασμένος ο πρωθυπουργός και με την ενθάρρυνση του Β. Παπαστεργιάδη άρχισε να χορεύει με το χορευτικό συγκρότημα χειροκροτούμενος από τους καλεσμένους και τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ευχαριστήριων πλακετών στους κορυφαίους υποστηρικτές της Κοινότητας Γκρεκ Κάια και Τζιμ Σαρρή. Τέλος, ο Β. Παπαστεργιάδης παρουσίασε και πλακέτα προς τιμήν της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ελληνικό Κέντρο.

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες: Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας.