22 Μάρτιος 2019, 21:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2019, 21:59

Σάλος με δήλωση Τσιρώνη ότι το Καστελόριζο «δεν ανήκει στο Αιγαίο» (βίντεο)

  • Σάλος με δήλωση Τσιρώνη ότι το Καστελόριζο «δεν ανήκει στο Αιγαίο» (βίντεο)
    Εικόνα από το Καστελόριζο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τσιρώνη ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει γεωγραφικά στο Αιγαίο, αλλά στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος 7», ο πρώην υπουργός (αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) και νυν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το ελληνικό, ελληνικότατο Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο. Γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο τι να κάνουμε τώρα. Είναι στην ανατολική Μεσόγειο είναι από κάτω. Δεν είναι στο Αιγαίο. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα η οποία φτάνει μέχρι την Κω και την Ρόδο».

Συνεχίζοντας είπε: «Κοιτάξτε τον χάρτη. Το Καστελόριζο. Δεν είναι στο Αιγαίο. Το Αιγαίο σταματάει κάπου... Υπάρχει μετά το Ικάριο και το Καρπάθιο. Επειδή υπηρέτησα στο ναυτικό σας το λέω. Δείτε έναν χάρτη. Το Αιγαίο για παράδειγμα δεν είναι κάτω από την Κρήτη».

Δείτε παρακάτω τη δήλωση του Γ. Τσιρώνη:

Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις δηλώσεις Κατρούγκαλου. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, βουλευτής Β΄ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε χαρακτηριστικά: «Όταν ο υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι "η Τουρκία έχει δικαιώματα σε όλα τα θέματα που την αφορούν" τι ακριβώς εννοεί; Εννοεί και στα Ίμια; Στις δήθεν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο; Εννοεί την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας; Επιπλέον, οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας αλλά και οι ανεκδιήγητες απόψεις κυβερνητικών βουλευτών όπως του κ. Τσιρώνη, επιβάλλουν άμεσες απαντήσεις από τον κ. Κατρούγκαλο. Η ελαφρότητα, η επιπολαιότητα, ακόμα και η άγνοια της κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά θέματα την καθιστούν πλέον επικίνδυνη».

Ο δήμαρχος Καστελόριζου Γιώργος Σαμψάκος, μιλώντας στο newsit.gr, είπε: «Εμείς δηλαδή δεν ανήκουμε στο Αιγαίο; Δεν είμαστε στα Δωδεκάνησα; Που Ανήκουμε; Εμείς από παιδιά τραγουδάμε για το Αιγαίο και για την Ελλάδα. Μου κάνει τρομερή εντύπωση η δήλωση του κυρίου Τσιρώνη».