25 Μάρτιος 2019, 10:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάρτιος 2019, 10:16

«Δια τας ανάγκας του Γένους» – Οι Πόντιοι της Αργυρούπολης και η Επανάσταση του 1821

  • «Δια τας ανάγκας του Γένους» – Οι Πόντιοι της Αργυρούπολης και η Επανάσταση του 1821
    Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης (λεπτομέρεια από πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη – πηγή: nationalgallery.gr)

Σε κώδικα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως του Πόντου υπάρχει καταχωρισμένο ποσό 12.000 γροσιών (1.200 χρυσές λίρες) με το αιτιολογικό «Δια τας ανάγκας του Γένους».

Πρόκειται για ποσό που συγκεντρώθηκε από τους Έλληνες Ποντίους της μεταλλοφόρου περιοχής της Αργυρούπολης, το οποίο διατέθηκε για τις ανάγκες της Επανάστασης του 1821.

Οι Έλληνες του Πόντου, μολονότι βρίσκονταν πολύ μακριά από την Ελλάδα, βρήκαν τρόπους να συμμετάσχουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων και της εμπερίστατης καταστάσεώς τους, στην Εθνική Επανάσταση του 1821.Οι Πόντιοι, εκτός της χρηματικής συνεισφοράς τους, έδωσαν το παρών και σε ανθρώπινο δυναμικό. Πόντιοι εθελοντές κατήλθαν στην Ελλάδα και πολέμησαν στο πλευρό των αγωνιζόμενων αδελφών τους. Τα ονόματα τούτων βρίσκονται καταχωρισμένα σε καταλόγους οπλαρχηγών της Επαναστάσεως.

Να σημειωθεί ότι σε καταλόγους μελών της Φιλικής Εταιρείας αναφέρονται, με τα ψευδώνυμά τους, Έλληνες του Πόντου. Ας μη μας διαφεύγει άλλωστε και το γεγονός ότι ο αρχηγός της Επανάστασης, Αλέξανδρος Υψηλάντης, έλκει τις ρίζες του από τον Πόντο.

  • Πηγή: Διαμαντής Λαζαρίδης / argonaftes18.blogspot.com.