22 Μάρτιος 2019, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2019, 13:31

Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες της επίθεσης στο ρωσικό Προξενείο (φωτο)

  • Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες της επίθεσης στο ρωσικό Προξενείο (φωτο)
    Αποκλεισμένοι από την Αστυνομία οι δρόμοι γύρω από το ρωσικό Προξενείο, στο Χαλάνδρι (φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
  • Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες της επίθεσης στο ρωσικό Προξενείο (φωτο)
    Άποψη της εισόδου του Προξενείου της Ρωσίας στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαΐτας)
  • Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες της επίθεσης στο ρωσικό Προξενείο (φωτο)
    Σπασμένο παρπρίζ αυτοκινήτου κοντά στο Προξενείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαΐτας)

Όλες τις κινήσεις των δραστών που έριξαν χειροβομβίδα στο ρωσικό Προξενείο στο Χαλάνδρι, σήμερα τα ξημερώματα, κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στο κτήριο. Όπως φαίνεται από το οπτικό υλικό δύο είναι τα άτομα που έκαναν την επίθεση και επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Αμέσως μετά τη ρίψη έφυγαν με μεγάλη ταχύτητα πριν προλάβουν να αντιδράσουν οι άνδρες της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που φρουρούν το Προξενείο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Η Αντιτρομοκρατική που έχει αναλάβει την υπόθεση ερευνά εάν με την επίθεση σχετίζεται μια μηχανή που βρέθηκε, λίγο αργότερα, καμένη στη συμβολή των οδών Οικονόμου και Κουντουριώτη, στα Εξάρχεια.

Η χειροβομβίδα εξερράγη κάτω από το φυλάκιο. Ευτυχώς εκείνη τη στιγμή ο φρουρός δεν βρισκόταν μέσα και έτσι από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές.

Υπολείμματα από καμένη μοτοσικλέτα, στη συμβολή των οδών Οικονόμου και Κουντουριώτη, στα Εξάρχεια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαΐτας)

Σχολιάζοντας το γεγονός στο Twitter, η Πρεσβεία της Ρωσίας αφού καταδίκασε την επίθεση, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στις ελληνικές Αρχές για την άμεση ανταπόκριση και τόνισε πως το περιστατικό δεν επηρέασε τη λειτουργία της.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε καταδικάσει κατηγορηματικά την επίθεση και είχε διαβεβαιώσει την Πρεσβεία ότι «θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοια απαράδεκτα περιστατικά». 

Η σημερινή επίθεση έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτή που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2016 εναντίον της γαλλικής πρεσβείας, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, όταν δράστες είχαν πετάξει χειροβομβίδα στην σκοπιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο φρουρός στο πόδι, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν με μηχανή, η οποία εντοπίστηκε αργότερα στα Εξάρχεια. Την ευθύνη είχε αναλάβει τότε η οργάνωση «Επαναστατικής αυτοάμυνας».