22 Μάρτιος 2019, 19:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2019, 19:13

Διαφωτιστική διάλεξη με θέμα τον Πόντο στο συνεδριακό κέντρο «Εκάβη» Κατερίνης

  • Διαφωτιστική διάλεξη με θέμα τον Πόντο στο συνεδριακό κέντρο «Εκάβη» Κατερίνης
    (Φωτ.: Δήμος Κατερίνης)

Ο διπλωματικός και οικονομικός ρόλος των δυνάμεων στον Πόντο ήταν το θέμα της διάλεξης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου στο συνεδριακό κέντρο «Εκάβη» Κατερίνης. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ποντίων Εκπαιδευτικών και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Πριν από την ομιλία στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κατερίνης (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρος Παυλίδης, ο οποίος επισήμανε την αναγκαιότητα της σφυρηλάτησης της ιστορίας και τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης αναφερόμενος στη Γενοκτονία των Ποντίων. «Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Εκδηλώσεις όπως η αποψινή συνιστούν υπόμνηση του αγώνα όλου του ελληνισμού για τη διατήρηση άσβεστης της εθνικής μνήμης αυτής της τραγωδίας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ιστορική μας μνήμη να αποτελεί πηγή γνώσης και για τις νεότερες γενιές προκειμένου να παραμένουν προσηλωμένες σε υψηλά ιδανικά» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αργότερα το λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής εξηγώντας στο κοινό πώς οι ιστορικοί οφείλουν να γνωρίζουν την ποντιακή ιστορία και τη γεωγραφία. Μίλησε εκτενώς για τον οικονομικό και διπλωματικό έλεγχο στον Πόντο και επισήμανε τι προσφέρει το Τμήμα Ποντιακών Σπουδών στους φοιτητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση επένδυσε μουσικά σχήμα παραδοσιακής ποντιακής μουσικής αποτελούμενο από μαθητές και εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.