22 Μάρτιος 2019, 10:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2019, 11:33

Χουλουσί Ακάρ: Μας ανήκει το Αιγαίο και η Κύπρος (βίντεο)

  • Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου-Ακάρ
    Ο Χουλουσί Ακάρ αν και υπουργός Άμυνας εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως στρατιωτικός διοικητής (φωτ. αρχείου: CNN Turk)

Ένα 24ωρο μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου από την Αττάλεια ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, έρχεται στο φως της δημοσιότητας νέα προκλητική δήλωση που έκανε σχεδόν ταυτόχρονα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και εντάσσει Αιγαίο και Κύπρο στα… περιουσιακά στοιχεία της γείτονος!

«Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός. Η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος και μέσα σε αυτά και η Κύπρος», είπε ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στους εργαζομένους στο εργοστάσιο συντήρησης αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας!

Αναφερόμενος στη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια πατρίδα» και αγνοώντας για ακόμα μία φορά το Διεθνές Δίκαιο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε πως «Έχουμε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφη της πατρίδας μας. Μιλάμε για 780.000. Κάποτε έλεγα 800.000 για να γίνει εύκολα κατανοητό. Κάποιοι παρεξήγησαν και μου είπαν "ποια εδάφη πήραμε;" Να είμαστε προσεκτικοί. 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κι έχουμε και την Γαλάζια Πατρίδα των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.»

»Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός. Οι θάλασσες. Η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και μέσα σε αυτά και η Κύπρος. Έτσι, λοιπόν αυτές οι περιοχές είναι στο περιβάλλον του ενδιαφέροντός μας και είναι περιοχές που είμαστε υπεύθυνοι για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ηρεμία».

Και ενώ η δήλωση άλλες προθέσεις φανερώνει, ο Χουλουσί Ακάρ έσπευσε να συμπληρώσει ότι η Τουρκία είναι υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας στη Μαύρη Θάλασσα, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο «ωστόσο δεν θα παραβιάσουμε ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα αυτού του λαού».

Eυτυχώς που η Τουρκία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο...