21 Μάρτιος 2019, 22:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2019, 22:46

Brexit: Την πιθανότητα αναβολής μέχρι τον Μάιο εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ

  • Brexit: Την πιθανότητα αναβολής μέχρι τον Μάιο εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν τις δυνατές επιλογές που έχουν σε ό,τι αφορά την αναβολή του Brexit, εξετάζοντας την πιθανότητα να δώσουν παράταση στη Βρετανία μέχρι τις 7 Μαΐου ή και μέχρι τα τέλη του έτους ή ακόμη και να αφήσουν ανοιχτή την ημερομηνία προς το παρόν, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ήθελε να δοθεί αναβολή μέχρι τις 22 Μαΐου, δηλαδή μία ημέρα πριν τις ευρωεκλογές (23-26 Μαΐου).

Προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο ήταν να εγκρίνει το βρετανικό Κοινοβούλιο τη Συμφωνία Αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα, όμως η Γαλλία δεν συμφώνησε και πλέον στο τραπέζι συζητείται η ημερομηνία της 7ης Μαΐου. Ωστόσο, λέγεται ότι η αναβολή αυτή «απλώς θα δώσει περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία ενός Brexit άνευ συμφωνίας».

Άλλοι ηγέτες πρότειναν να αφήσουν ανοιχτή την ημερομηνία ή να δώσουν πολύμηνη παράταση, μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διατύπωσε την πρόταση να δοθεί στον Ηνωμένο Βασίλειο παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου.

Κοινή επιστολή φορέων εργοδοτών και εργαζομένων στην Τερέζα Μέι για αλλαγή πλεύσης
Σε μία ασυνήθιστη κίνηση κατέφυγαν από κοινού η Ένωση που εκπροσωπεί τις συνδικαλιστικές εργατικές ενώσεις της Βρετανίας (TUC) και του Οργανισμού των Εργοδοτών Βιομηχανιών (CBI), στέλνοντας ανοιχτή επιστολή προς την Τερέζα Μέι, στην οποία επισημαίνουν ότι πέρα από τη συμφωνία για την αποχώρηση ή την καθόλου συμφωνία, θα πρέπει να υπάρξει και ένα άλλο σχέδιο, γιατί η χώρα βρίσκεται σε «έκτακτη ανάγκη» λόγω του Brexit.

«Μαζί εκπροσωπούμε εκατομμύρια εργαζόμενους και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, εκ μέρους των οποίων σας γράφουμε για να σας ζητήσουμε να αλλάξετε την προσέγγισή σας στο Brexit», γράφουν στην κοινή επιστολή τους η γενική γραμματέας του TUC, Φράνσις Ο’Γκράντ και η γενική διευθύντρια του CBI, Κάρολιν Φέρμπερν.

Προειδοποιούν δε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια εθνική έκτακτη ανάγκη και ότι το οικονομικό σοκ θα είναι αισθητό στις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Επίσης, ζητούν από τη Μέι να προχωρήσει σε τρία μέτρα για να προστατέψει τις εργασίες, τα δικαιώματα και την καθημερινότητα των απλών εργαζόμενων: Την αποφυγή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, τη διασφάλιση παράτασης με διάρκεια αρκετή για να υπάρξει συμφωνία και ένα σχέδιο Β’ που να προστατεύει τους εργαζόμενους, την οικονομία και τα ανοιχτά ιρλανδικά σύνορα, που θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα είναι διαπραγματεύσιμη με την ΕΕ.

Τουλάχιστον 1 εκατ. υπογραφές η αίτηση για παραμονή στην ΕΕ
Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι έχουν υπογράψει την αίτηση στην ιστοσελίδα του βρετανικού Κοινοβουλίου που ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ και να παραμείνει στο μπλοκ. Η συγκέντρωση υπογραφών απογειώθηκε μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα της Μέι, η οποία επέκρινε τους βουλευτές που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική εξόδου.


Η Τερέζα Μέι κατά το διάγγελμα της Τετάρτης (φωτ.: EPA /Chris J. Ratcliffe / Pool)

Το Κοινοβούλιο πρέπει να εξετάσει την περίπτωση διεξαγωγής συζήτησης για όλες τις αιτήσεις που συγκεντρώνουν πάνω από 100.000 υπογραφές. Οι υποστηρικτές έγραψαν στο Twitter ότι η αίτηση δείχνει πόσο έντονο είναι το κλίμα κατά της στρατηγικής της Μέι, ενώ οι υπέρμαχοι του Brexit δήλωσαν ότι προτού ληφθεί υπόψη η κίνηση αυτή θα πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερες υπογραφές συγκριτικά με τους 17,4 εκατ. ανθρώπους που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης πριν από τρία χρόνια.

Σε αντιατομικό καταφύγιο το κέντρο επιχειρήσεων για το Brexit χωρίς συμφωνία
Εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου υπουργείου είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας άνοιξε επιχειρησιακό κέντρο σε ένα καταφύγιο για προστασία από επίθεση με ατομικά όπλα στο κέντρο του Λονδίνου, μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Το κέντρο είναι εξοπλισμένο με όλες τις απαραίτητες υποδομές και διαθέτει «μια ομάδα έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε επιχείρηση σε περίπτωση ανάγκης», εξήγησε ο ίδιος. Το καταφύγιο βρίσκεται κάτω από το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Άμυνας στη συνοικία Ουάιτχολ, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, και χρησιμοποιείται σε περίπτωση έκτακτης εθνικής ανάγκης. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, το στρατιωτικό προσωπικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη μεταφορά τροφίμων, καυσίμων και άλλων εμπορευμάτων στην περίπτωση που καταγραφούν προβλήματα στα σύνορα.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.