21 Μάρτιος 2019, 21:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2019, 21:19

Νέο σκάνδαλο στο Facebook: Υπάλληλοι είχαν πρόσβαση σε εκατομμύρια κωδικούς χρηστών

  • Νέο σκάνδαλο στο Facebook: Υπάλληλοι είχαν πρόσβαση σε εκατομμύρια κωδικούς χρηστών
    (Φωτ.: pixabay.com)

Οι κωδικοί πρόσβασης εκατομμυρίων χρηστών του Faceboook είχαν αποθηκευτεί στους εσωτερικούς διακομιστές του χωρίς κρυπτογράφηση, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι σε χιλιάδες υπαλλήλους της εταιρείας, παραδέχτηκε σήμερα το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Οι κωδικοί, ορισμένοι εκ των οποίων χρονολογούνται από το 2012, ήταν προσβάσιμοι σε σχεδόν 20.000 υπαλλήλους της εταιρείας.

Όπως αναφέρει το μπλογκ KrebsOnSecurity που ασχολείται με θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και αποκάλυψε πρώτο την υπόθεση, από την εσωτερική έρευνα φαίνεται πως είχαν αποθηκευτεί χωρίς κρυπογράφηση, σε απλό κείμενο, οι κωδικοί 200-600 εκατ. χρηστών. Το μπλογκ επικαλείται ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, ωστόσο το Facebook διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα πλέον έχει λυθεί.

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο ενός συνηθισμένου ελέγχου ασφαλείας. Οι περισσότεροι από τους κωδικούς ανήκαν σε χρήστες του Facebook Lite, μιας εκδοχής του app της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται κυρίως από ανθρώπους σε περιοχές με ίντερνετ χαμηλής ταχύτητας. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει όλους τους χρήστες του Facebook Lite, αλλά και όσους χρησιμοποιούν το Facebook και το Instagram.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: Αυτούς τους κωδικούς δεν τους είδε ποτέ κανένας εκτός του Facebook και δεν βρήκαμε τίποτα μέχρι σήμερα που να υποδηλώνει ότι κάποιος εκ των έσω τους χρησιμοποίησε καταχρηστικά», τόνισε στην ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες το Facebook είχε παραδεχτεί ότι κυβερνοπειρατές είχαν αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών εξαιτίας προβλήματος ασφάλειας.