21 Μάρτιος 2019, 20:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2019, 20:37

Χρ. Σπίρτζης: Επίσκεψη στα Σκόπια για συνεργασία σε θέματα υποδομών

  • Χρ. Σπίρτζης: Επίσκεψη στα Σκόπια για συνεργασία σε θέματα υποδομών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Τις δυνατότητες και προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών υποδομών και μεταφορών, εξέτασαν σήμερα στα Σκόπια ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της γειτονικής χώρας, Γκόραν Σουγκάρεσκι.

Ο Χρ .Σπίρτζης σημείωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους.

Επίσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα παράσχει βοήθεια προς τη χώρα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς στον τομέα των μεταφορών και ότι τα υπουργεία Μεταφορών των δύο χωρών εργάζονται εντατικά ώστε να υπάρξουν συμφωνίες έτοιμες προς υπογραφή το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και κατά την επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.

«Υπάρχει ενιαία αντίληψη για το πώς πρέπει να κινηθούμε στο εξής, υπάρχει ένα όραμα που καλούμαστε να υλοποιήσουμε», υπογράμμισε ο Χρ. Σπίρτζης τονίζοντας ότι το όραμα αυτό είναι να ισχύσει μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων το ίδιο καθεστώς που ισχύει μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, όπου υπάρχει απρόσκοπτη μετακίνηση ανθρώπων και μεταφορά προϊόντων χωρίς καθυστερήσεις και με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους.

Ο Γκόραν Σουγκάρεσκι από την πλευρά του σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος της χώρας του και ανέφερε ότι οι δύο χώρες δίνουν έμφαση στην μεταξύ τους σιδηροδρομική σύνδεση κατά μήκος του Διαδρόμου 10, καθώς και στην επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Μοναστήρι-Φλώρινα. Επισήμανε ακόμα, ότι οι δύο πλευρές συζητούν για την υπογραφή συμφωνίας που θα ρυθμίζει την διεξαγωγή κοινών συνοριακών και τελωνειακών ελέγχων σε ένα κτίριο στις σιδηροδρομικές συνοριακές διόδους Γευγελή-Ειδομένη και Κρεμένιτσα-Νέα Καύκασος, με στόχο την συντόμευση των διαδικασιών και την επιτάχυνση της μεταφοράς επιβατών και προϊόντων.

Οι αλλαγές στις ελληνικές πινακίδες οδικής σήμανσης
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε θα αλλάξουν οι πινακίδες οδικής σήμανσης στην Ελλάδα, ώστε αντί για Σκόπια και FYROM να γράφουν «Βόρεια Μακεδονία», ο Έλληνας υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι για τις πινακίδες οδικής σήμανσης ισχύουν διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Έτσι, εξήγησε, εκεί που οι πινακίδες δείχνουν κατεύθυνση προς χώρα θα αναγράφουν Βόρεια Μακεδονία, ενώ εκεί που δείχνουν κατεύθυνση προς πόλη θα αναγράφουν το όνομα της πόλης.

«Οι δύο κυβερνήσεις έχουν πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης και δεν λογαριάζουν το πολιτικό κόστος και τις ακραίες πολιτικές φωνές που δεν ήθελαν την συμφωνία. Άρα, να είστε σίγουροι ότι το μόνο που δεν μας απασχολεί είναι οι πινακίδες», είπε ακόμη ο κ. Σπρίτζης. Σε ερώτηση αν η Ελλάδα ως ένδειξη καλής θέλησης προς τη Βόρεια Μακεδονία, αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, ο Χρ. Σπίρτζης τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση μετονομασίας του.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.