21 Μάρτιος 2019, 20:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2019, 20:07

Καζακστάν: Διαδήλωση για την αλλαγή του ονόματος της πρωτεύουσας Αστάνα

  • Καζακστάν: Διαδήλωση για την αλλαγή του ονόματος της πρωτεύουσας Αστάνα
    Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (φωτ.: EPA / Igor Kovalenko)

Η αστυνομία του Καζακστάν συνέλαβε σήμερα περίπου 20 ανθρώπους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη μετονομασία της πρωτεύουσας της χώρας σε Νουρσουλτάν, από το όνομα του απερχόμενου προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, μετά από απόφαση του διαδόχου του, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ. Μάλιστα, αίτηση που υπάρχει στο διαδίκτυο κατά της αλλαγής του ονόματος της Αστάνα έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 30.000 υπογραφές.

Οι διαδηλώσεις είναι σπάνιες στη χώρα αυτή, η οποία έχει έρθει στο προσκήνιο μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ναζαρμπάγεφ αυτή την εβδομάδα να παραιτηθεί, προφανώς κάνοντας το πρώτο βήμα στην οργάνωση της διαδοχής του.

Ωστόσο, παρά την παραίτησή του ο Ναζαρμπάγεφ θα έχει τον τίτλο του «Πατέρα του Εθνους» που του εγγυάται δικαστική ασυλία και θα συνεχίσει να διαθέτει εκτεταμένες εξουσίες, διατηρώντας την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος και του Συμβουλίου Ασφαλείας, θεσμού που απέκτησε συνταγματικό στάτους με νόμο του 2018.

Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ ανέλαβε την εξουσία στο Καζακστάν το 1989, όταν αυτό ήταν ακόμη σοβιετική δημοκρατία, ως πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και διατήρησε την εξουσία μετά την ανεξαρτησία το 1991. Στη δεύτερη θέση της πολιτικής ιεραρχίας της χώρας βρίσκεται πλέον η κόρη του απερχόμενου ηγέτη Νταρίγκα Ναζαρμπάγεβα, η οποία εξελέγη πρόεδρος της Γερουσίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Γερουσίας Τοκάγεφ, που ανέλαβε προεδρικές εξουσίες ως το τέλος της τρέχουσας θητείας που ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2020, πρότεινε την Τετάρτη τη μετονομασία της Αστάνα σε Νουρσουλτάν. Το Κοινοβούλιο αμέσως ψήφισε υπέρ της πρότασης, ωστόσο η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και κάποιοι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν ταχθεί κατά της μετονομασίας της.

Τέσσερις μετονομασίες σε λιγότερο από 60 χρόνια!
Η Αστάνα είναι μια πόλη 800.000 κατοίκων, χωρίς ιδιαίτερη ιστορία και πολιτισμό, ενώ αποτελείται από φουτουριστικά γιγάντια αρχιτεκτονήματα. Αναδύθηκε μέσα από τις στέπες του Καζακστάν από τη βούληση του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ για να γίνει πρωτεύουσα της χώρας στη θέση του Αλμάτι, που βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων προς νότον.

Μέχρι το 1961 η Αστάνα ήταν γνωστή ως Ακμολίνσκ και μετονομάστηκε σε Τσελίνογκραντ. Στη συνέχεια άλλαξε όνομα σε Ακμόλα, που σημαίνει «λευκός τάφος», αφού το Καζακστάν κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Αφού ο Ναζαρμπάγεφ μετέφερε εκεί την πρωτεύουσα από τη νοτιοανατολική πόλη Αλμάτι, η Ακμόλα άλλαξε και πάλι όνομα σε Αστάνα, που σημαίνει απλώς «πρωτεύουσα».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.