21 Μάρτιος 2019, 22:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2019, 22:15

Ρωσία: Το Κρεμλίνο διαψεύδει τα σενάρια για διαδοχή του Πούτιν μετά το 2024

  • Πούτιν: Ρωσική υπηκοότητα για τους κατοίκους της Αν. Ουκρανίας με συνοπτικές διαδικασίες
    (Φωτ.: EPA / Alexei Nikolsky / SPUTNIK)

«Αυθαίρετες ασκήσεις» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο το Κρεμλίνο μελετάει διάφορα σενάρια που θα επιτρέψουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μετά το τέλος της προεδρικής του θητείας το 2024.

«Πρόκειται για τέτοιου είδους αυθαίρετες ασκήσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συζητούνται στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Υπογράμμισε δε ότι «καθημερινά στο Κρεμλίνο εργάζονται εντατικά, έχοντας στόχο την υλοποίηση του διατάγματος του Μαΐου (σ.σ. πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης που διατύπωσε ο πρόεδρος Πούτιν τον περασμένο Μάιο), τα χρονικά όρια της οποίας δεν εξαντλούνται σε προοπτική δεκαετιών, αλλά περιορίζονται στην κυριολεξία σε μήνες».

Το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρεις πηγές, έγραψε ότι η διεύθυνση της προεδρίας μελετάει διάφορα σενάρια, τα οποία θα επιτρέψουν στον Ρώσο πρόεδρο να παραμείνει στην εξουσία όσο τον δυνατόν περισσότερο. Ένα από αυτά τα σενάρια, προβλέπει την ένωση της γειτονικής Λευκορωσίας με την Ρωσία, ώστε ο Πούτιν να μπορεί να διοικεί το νέο κράτος που θα ανακύψει από την ένωση αυτή, παρακάμπτοντας έτσι τους περιορισμούς που θέτει το σύνταγμα όσον αφορά την διάρκεια της προεδρικής του θητείας.

Το Bloomberg επικαλείται τον πολιτικό σύμβουλο και πρώην συνεργάτη του Κρεμλίνου Αντρέι Καλιάντιν, ο οποίος δηλώνει ότι στο Κρεμλίνο συζητήθηκε έντονα ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό του Καζακστάν, όπου ο πρόεδρος Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ παραιτήθηκε προχθές έπειτα από θητεία 30 ετών στην προεδρία, αλλά παραμένει πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας με αυξημένες, εξουσίες ώστε να συνεχίζει να επηρεάζει την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

«Το σενάριο Ναζαρμπάγεφ μπορεί να ταιριάζει στην πολιτική ελίτ, η οποία θέλει να έχει έναν διαιτητή που να επηρεάζει τις εξελίξεις μόλις αναλάβει ο διάδοχος του», δήλωσε ο Καλιάντιν. Επίσης, το Bloomberg επικαλείται το ανώτερο στέλεχος του Carnegie Moscow Center Αλεξάντερ Μπάουνοφ, ο οποίος δηλώνει ότι το Κρεμλίνο θα παρακολουθεί με ποιόν τρόπο ο Ναζαρμπάγεφ θα ασκεί τον έλεγχο της χώρας και πόση εξουσία θα έχει από το νέο του αξίωμα, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία και το Καζακστάν έχουν «παρόμοια οικονομική δομή και παρόμοιο τύπο απολυταρχισμού».

Πάντως, η κοινωνιολόγος Όλγα Κριστανόφσκαγια, που μελετά την κυβερνώσα ελίτ στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Δημόσιας Διοίκησης της Μόσχας, δηλώνει ότι «ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει για πάντα μέχρι να πεθάνει», εκτιμώντας παράλληλα ότι «αν δεν προετοιμάσει το έδαφος για τη διαδοχή του, θα υπάρξει άσχημο τέλος. Όλοι θα τσακωθούν μεταξύ τους».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Bloomberg, Vedomosti.