21 Μάρτιος 2019, 18:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2019, 18:12

Ημερίδα για τα 28 χρόνια ανεξαρτησίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ)

  • Ημερίδα για τα 28 χρόνια ανεξαρτησίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ)
    (Φωτ.: Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας)

Με πρωτοβουλία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τα 28 χρόνια ανεξαρτησίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) την Τετάρτη 20 Μαρτίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Σκοπός της ημερίδας ήταν η ανάδειξη θεμάτων σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, οι πολιτικές και πολιτιστικές προεκτάσεις της διεθνούς αναγνώρισης της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, αλλά και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδας.

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο υπουργός Πολιτισμού, Νεολαίας και Τουρισμού της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, δρ Λερνίκ Οβαννισιάν.

Επίσης, συμμετείχαν με εισηγήσεις ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Αφεντούλης Λαγγίδης, επίσης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Αραξή Απελιάν-Κολανιάν. Τόσο οι εισηγητές της εκδήλωσης, όσο και οι παρευρισκόμενοι καταδίκασαν τις πολιτικές παρεμβάσεις σε κάθε μορφής ενημερωτικές εκδηλώσεις, ιδιαιτέρως όταν πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων, Αρχιεπίσκοπος Κεγάμ Χατσεριάν, ο αντιπρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα Αλεξάντερ Σαρκισιάν, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου και Απόστολος Κακλαμάνης, οι βουλευτές και πρώην υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής, Όλγα Κεφαλογιάννη, Κώστας Γκιουλέκας και Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αρμενίων Ελλάδος Παύλος Τσολακιάν και μέλη, ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης Κασπάρ Καραμπετιάν, εκπρόσωποι αρμενικών και ελληνικών φορέων, δημοσιογράφοι και πλήθος φοιτητών.

Σε ανακοίνωσή της, η Αρμενική Επιτροπή Ελλάδας αναφέρει ότι αρχικά η ημερίδα είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από κοινού με το Κέντρο Ανατολικών Σπουδών για την Επικοινωνία και τον Πολιτισμό του Παντείου Πανεπιστημίου. Ωστόσο, πριν από μία εβδομάδα και ενώ είχαν γίνει οι σχετικές δημοσιεύσεις στον Τύπο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ακύρωση της εκδήλωσης μετά από παρέμβαση των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στην ίδια ανακοίνωση, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας τονίζει ότι «καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια φίμωσης του ελεύθερου λόγου και κάθε εξωτερική εμπλοκή σε εκδηλώσεις ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της προς κάθε πολιτικό παράγοντα που προσπαθεί να ανακόψει την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης σε ελληνικό Πανεπιστήμιο, εξυπηρετώντας συμφέροντα ξενοκίνητων κέντρων επιβολής».

Gallery