21 Μάρτιος 2019, 16:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2019, 18:40

10ο Συναπάντεμα: Οι Πόντιοι της Αυστραλίας τίμησαν την παράδοση και την ιστορία τους

  • 10ο Συναπάντεμα: Οι Πόντιοι της Αυστραλίας τίμησαν την παράδοση και την ιστορία τους
    Από το 10ο Συναπάντεμα των Ποντίων Αυστραλίας (φωτ.: Nena Lambousis)
  • 10ο Συναπάντεμα: Οι Πόντιοι της Αυστραλίας τίμησαν την παράδοση και την ιστορία τους
  • 10ο Συναπάντεμα: Οι Πόντιοι της Αυστραλίας τίμησαν την παράδοση και την ιστορία τους

Το 10ο Συναπάντεμα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας πέρασε στην ιστορία. Πόντιοι αλλά και φίλοι των Ποντίων, όλων των ηλικιών, από το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, την Αδελαΐδα και το Γουόλονγκονγκ, έδωσαν δυναμικό παρών στην Καμπέρα το τριήμερο 15-17 Μαρτίου, γιορτάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 15 Μαρτίου με ένα επιτυχημένο παρακάθ΄ στο κοινοτικό μέγαρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες διήρκεσε το παρακάθ', με τους καλλιτέχνες (που ταξίδεψαν από Ελλάδα προσκεκλημένοι της Ομοσπονδίας) Παναγιώτη Θεοδωρίδη, Ειρήνη Σαχταρίδου και Στάθη Αλεξανδρίδη, έχοντας στο πλευρό τους νέους και νέες από τα τοπικά σωματεία. Κατάφεραν να κρατήσουν το κέφι του κόσμου στα ύψη μέχρι τα ξημερώματα με τους ήχους της λύρας, του αγγείου, του νταουλιού και παραδοσιακών τραγουδιών και χορών του Πόντου. Το παρών έδωσαν αντιπροσωπείες από την Ποντιακή Αδελφότητα Νοτίου Αυστραλίας, τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ακρίτες του Πόντου» (Μελβούρνη), την Ποντιακή Εστία Μελβούρνης, την Ποντιακή Αδελφότητα «Παναγία Σουμελά» (Σίδνεϊ), την Ποντιακή Αδελφότητα «Ποντοξενιτέας» (Σίδνεϊ ), την Ποντιακή Αδελφότητα Γουόλονγκονγκ «Διογένης» και την Ποντιακή Λέσχη Καμπέρας.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός της Ομοσπονδίας ξεπερνώντας κάθε προσδοκία όσον αφορά την προσέλευση και το κέφι, με τους Παναγιώτη Θεοδωρίδη, Ειρήνη Σαχταρίδου, Στάθη Αλεξανδρίδη και Θόδωρο Κωστίδη να δίνουν για μια ακόμη φορά τον καλύτερο εαυτό τους. Τον κόσμο καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Παπουλίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Κατά γενική ομολογία η επιτυχία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, κάθε προηγούμενο Συναπάντεμα. Νιώθουμε πολύ μεγάλη ηθική ικανοποίηση. Και όλα αυτά σε μια χρονιά τόσο σημαντική για τον ποντιακό ελληνισμό. Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Και η διοίκηση της Ομοσπονδίας μας, πρώτη από όλους, έχει υποχρέωση να αναδείξει το ζήτημα. Να ξυπνήσει τις μνήμες όλων. Να ευαισθητοποιήσει. Να κάνει το ζήτημα γνωστό και σε κύκλους πέρα από τα στενά όρια της μεγάλης ποντιακής οικογένειας».


Από τις εκδηλώσεις της Κυριακής (φωτ.: Nena Lambousis)

Η βραδιά κορυφώθηκε με την ταυτόχρονη είσοδο των χορευτών των ποντιακών σωματείων της Αυστραλίας, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν. Εννοείται ότι δεν θα μπορούσε να λείψει ο χορός των χορών, η σέρρα. Η συγκίνηση και η περηφάνια χτύπησαν κόκκινο όταν Ποντιόπουλα της Αυστραλίας χόρεψαν χορούς της αλησμόνητης πατρίδας.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς τιμήθηκαν ο αείμνηστος Θεόφιλος Ευκαρπίδης (ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας), ο Ελευθέριος Τσακιρίδης, ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης, ο Κωνσταντίνος Τσιλφίδης (αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά), χοροδιδάσκαλοι των σωματείων της Αυστραλίας για το έργο που επιτελούν καθώς και οι καλλιτέχνες που ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να παρευρεθούν στη μεγάλη γιορτή.


Από την ομιλία του Π. Διαμάντη

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με δυο σημαντικές εκδηλώσεις. Ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης μίλησε στο Αυστραλιανό Ελληνικό Μνημείο περιγράφοντας τον ιδιαίτερο συμβολισμό του. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ομιλία στο Εθνικό Πολεμικό Μουσείο της Αυστραλίας. Ο Παναγιώτης Διαμάντης ανέπτυξε, με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, το θέμα «Οι ANZAC του Πόντου», παρουσιάζοντας αναφορές στη Γενοκτονία των Ελλήνων, και ιδιαίτερα του Πόντου, από μαρτυρίες και άλλα γραπτά Αυστραλών στρατιωτικών. Το παρών έδωσε συγκινημένη η εγγονή του Τζορτζ Τρελόαρ, Eleanor Lacey.

Το Συναπάντεμα έκλεισε με τον Παναγιώτη Παπουλίδη, συνοδευόμενο από μικρά παιδιά ντυμένα με τις ποντιακές φορεσιές, να καταθέτει στεφάνι στο Εθνικό Πολεμικό Μουσείο της Αυστραλίας.