22 Μάρτιος 2019, 00:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2019, 23:33

Πού βρίσκεται ο πιο ψηλός καταρράκτης του κόσμου σε κλειστό χώρο

  • Πού βρίσκεται ο πιο ψηλός καταρράκτης του κόσμου σε κλειστό χώρο
    (Φωτ.: facebook / Changi Airport)

Στις 17 Απριλίου εγκαινιάζεται ο αερολιμένας Jewel Changi Airport στη Σιγκαπούρη, και ο κόσμος αποκτά τον υψηλότερο καταρράκτη σε κλειστό χώρο. Το ύψους 40 μέτρων «Rain Vortex» επιτρέπει στο νερό να πέφτει από έναν «οφθαλμό» στον γυάλινο θόλο του κτηρίου το οποίο έχει σχεδιάσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Safdie Architects. Μηχανικός τής από γυαλί και ατσάλι οροφής είναι ο Buro Harold, ενώ ο Peter Walker και το γραφείο Partners Landscape Architects σχεδίασαν το εσωτερικό δάσος με τις ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες.

Οι καταιγίδες είναι συχνές στη Σιγκαπούρη και το «Rain Vortex» έχει σχεδιαστεί να διοχετεύει το νερό της βροχής με ρυθμό 10.000 γαλόνια το λεπτό.

Η ροή του νερού θα δροσίζει τον αέρα κάτω από το θόλο και οι ποσότητες νερού που θα συλλέγονται θα επαναχρησιμοποιούνται στο κτήριο.

Οι αρχιτέκτονες του Safdie Architects (το γραφείο ίδρυσε το 1964 ο Ισραηλινοκαναδοαμερικανός Moshe Safdie) άρχισαν να εργάζονται για το αεροδρόμιο πριν από πέντε χρόνια. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ιδρυτής του γραφείου απηύθυνε έκκληση σε αρχιτέκτονες να σχεδιάζουν λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές του κλίματος, με το να κάνουν δομές που θα απαντούν σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες.


Ο γυάλινος θόλος του αεροδρομίου (φωτ.: facebook / Changi Airport)

«Για κάτι σαν το αεροδρόμιο Jewel, αν ήταν σε μια πόλη με εύκρατο κλίμα, το όνειρό μου θα ήταν να το ανοίγω στον αέρα και τη φύση όταν ο καιρός είναι θαυμάσιος» είπε ο Safdie.

Τη νύχτα ένα 360 μοιρών show «Ήχος και Φως» θα προβάλλεται πάνω στο «Rain Vortex». Το νέο κτήριο είναι συνδεδεμένο με το δημόσιο δίκτυο μεταφορών της Σιγκαπούρης, και με πεζογέφυρες με τα terminals 1, 2 και 3 του αερολιμένα. Εκτός από πύλη του αερολιμένα, τα εγκιβωτισμένα σε γυαλί 134.000 τετραγωνικά μέτρα του θα στεγάζουν προορισμό για αγορές και διασκέδαση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Τσεκούρας.