21 Μάρτιος 2019, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2019, 12:25

Κατρούγκαλος σε Τσαβούσογλου: Η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας

  • Κατρούγκαλος σε Τσαβούσογλου: Η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας
    Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή τους στην Αττάλεια (φωτ.: EPA / Ορέστης Παναγιώτου)

Παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, μπορούν να δώσουν Ελλάδα και Τουρκία σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο που σήμερα είχε άτυπη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.

Θελήσαμε να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Εμείς δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών. Πιστεύουμε ότι σχέσεις μεταξύ των λαών πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο σύστημα πολυμέρειας των διεθνών θεσμών» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα όπως συμφώνησαν οι δύο ηγέτες μας λίγο καιρό πριν στην Άγκυρα και έστειλε το μήνυμα πως οι δύο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα πώς μπορεί να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη, με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου», επισήμανε ο Κατρούγκαλος ξεκινώντας τις δηλώσεις του. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «κομμάτι της θετικής ατζέντας είναι πώς θα εξασφαλίσουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου είναι πώς θα εξασφαλίσουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας και εφαρμόζοντας μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί, επανεξετάζοντας την καλύτερη εφαρμογή τους».

(Φωτ.: Twitter/ Υπ. Εξωτερικών)

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του σε θετικό κλίμα και τον ευχαρίστησε γιατί «Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του». Εξάλλου όπως υπογράμμισε «έχουμε δικαίωμα να κάνουμε γεωτρήσεις στα πεδία της υφαλοκρηπίδας μας, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα. Από την αρχή λέμε ότι θα τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων είτε με την ΕΕ, είτε μέσω ιδιωτών ο Αναστασιάδης όμως είπε όχι, γι’ αυτό ξεκινήσαμε σεισμικές έρευνες όπου μας έδωσαν αδειοδότηση οι Τουρκοκύπριοι, σύντομα και γεωτρήσεις θα κάνουμε. Η Τουρκία στα δικά της πεδία θα προστατεύει τα δικαιώματά της και αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου.